x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O fiolă conţinând un virus mortal a dispărut dintr-un laborator american!

O fiolă conţinând un virus mortal a dispărut dintr-un laborator american!

de Istvan Deak    |    27 Mar 2013   •   11:46
O fiolă conţinând un virus mortal a dispărut dintr-un laborator american!

O fiolă cu un virus puţin cunoscut, denumit Guanarito, dar care poate fi folosit într-un atac terorist biologic, a dispărut dintr-un laborator de cercetare din oraşul Galveston, statul Texas (SUA), anunţă Huffington Post.

Cantitate mică

Intr-un comunicat difuzat la 23 martie, preşedintele Şcolii Medicale a Universităţii din Texas, David Callender, a explicat că echivalentul a “mai puţin de un sfert de linguriţă” din acest virus este de negăsit în congelatorul care este de obicei închis cu cheia şi care se află într-un loc securizat la Galveston National Laboratory.  “Sistemul de securitate al laboratorului nu a fost forţat şi, pentru moment, nu există niciun semn de efracţie”, a adăugat Callender. “Este foarte posibil, dar rămâne totuşi de confirmat, ca fiola să fi fost distrusă în cursul unei proceduri clasice de sterilizare”, a mai spus acesta.

Alertă

Dispariţia a fost constatată la un control de rutină care a avut loc între 20 şi 21 martie, potrivit şefului laboratorului, Scott Weaver. Fiola conţinea Guanarito, un virus periculos pentru om, asupra căruia se făceau cercetări de laborator. Despre dispariţia fiolei a fost înştiinţat deja Centrul local pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Se fac cercetări

Oficiali ai CDC consideră puţin probabilă o ameninţare la adresa sănătăţii publice în urma acestui fapt, excluzând şi posibilitatea furtului fiolei. Cel mai probabil, unul dintre cercetători a spart fiola în timpul manipulării, a declarat un reprezentant al CDC, indicând că penultima inventariere la centrul menţionat datează din noiembrie trecut.

Scott Weaver a subliniat pentru The Houston Chronicle că laboratorul a înştiinţat mass-media în legătură cu această dispariţie pentru a nu le ascunde nimic locuitorilor din Galveston, dând asigurări încă o dată că sănătatea publică nu este în pericol.

Microorganisme periculoase

Fiola se afla într-un laborator de tip P4. O clasificare rezervată laboratoarelor susceptibile a deţine microorganisme înalt patogene şi foarte periculoase (cu rată a mortalităţii foarte ridicată, în caz de infectare, lipsă de vaccin protector etc), explică Huffington Post.

Potrivit site-ului Raw Story, virusul ar putea fi transformat în armă biologică dacă este utilizat cu un aerosol. Ştiindu-se faptul că rata de mortalitate a acestui microorganism este de 33% pentru un adult, se poate înţelege de ce măsurile de securitate pentru protejarea acestui laborator din Texas sunt atât de stricte, comentează sursa citată.

Odată contaminat cu acest virus, adultul poate să prezinte simptome tipice unei febre hemoragice: febră mare, epuizare, hemoragii la nivelul mucoaselor (gură, ochi, nas, anus).

×
Subiecte în articol: fiola virus laborator