x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O franţuzoaică acuză Euroloteria că ar avantaja participanţii din anumite ţări

O franţuzoaică acuză Euroloteria că ar avantaja participanţii din anumite ţări

de Agerpres    |    20 Iul 2011   •   15:00

Influentele din ce in ce mai puternice ale curentului eurosceptic au cuprins pana si cea mai populara institutie europeana, cea a Euroloteriei, noteaza publicatia britanica The Independent.

La doar cateva zile dupa ce un cuplu din Scotia a castigat suma de 161 de milioane de lire sterline - cel mai mare premiu castigat vreodata la loteria europeana - o femeie din Franta a depus o plangere la Comisia Europeana prin care reclama faptul ca jucatorii la loterie din anumite tari au mai multe sanse de a castiga decat jucatorii din alte tari.

Moneda unica europeana poate fi in pragul prabusirii. Prudentii germani refuza sa-i mai ajute pe cheltuitorii greci, iar francezii ii acuza pe italieni ca le inunda piata muncii cu emigranti ilegali. Si toate aceste probleme paneuropene par ridicule atunci cand otrava euroscepticismului se strecoara in pocalul Euroloteriei din care isi adapa sperantele, de doua ori pe saptamana, nu mai putin de 18 milioane de oameni din noua tari.

Conform matematicienilor, sansa de a ghici toate cele 5 numere ale loteriei si cele doua stele castigatoare, este chiar mai mica decat cea de a fi lovit de fulger (1/10.000.000) sau de a muri dupa ce ai cazut din pat (1/2.000.000).

Si totusi Laure Meilheureux, care conduce o firma de decoratiuni interioare, a descoperit ca este mai usor sa achizitionezi mai multe bilete la loterie in anumite tari, prin comparatie cu altele. In Franta spre exemplu nu ai voie sa alegi mai mult de 378 de combinatii de numere pe un bilet, la un cost total de 776 de euro, in timp ce in Belgia, spre exemplu, poti alege 882 de posibile combinatii de numere pentru suma de 1.764 de euro. In Spania poti alege nu mai putin de 2.520 de combinatii de numere pe un singur bilet in valoare de 5.040 de euro.

Reprezentantii loteriei sustin ca plangerea depusa de Laure Meilheureux nu are nici un sens. Nimeni nu o opreste pe aceasta doamna sa cumpere 20 de bilete la loterie, cu limita maxima din Franta de 378 combinatii numerice pe fiecare, sau chiar 1.000 sau 2.000 de bilete, daca este gata sa riste atat de multi bani, au explicat ei.
In plus, argumentul femeii, conform caruia jucatorii francezi sunt nedreptatiti de regulile diferite dupa care se joaca acelasi joc loto in diferitele tari europene, este contrazis de statistica. In ultimii 7 ani, doar 21% din banii jucati la loterie provin din Franta, in timp ce spre cetateni francezi s-au indreptat 26% din castiguri, la diferite categorii.

×
Subiecte în articol: euroloteria