Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt în favoarea unui proiect de rezoluţie al ONU privind conflictul din Fâşia Gaza destinat să pună capăt controlului Hamas în schimbul ridicării blocadei israeliene impuse în urmă cu şapte ani împotriva enclavei palestiniene, relatează vineri EUObserver.
Documentul, intitulat ''Elements'', era disponibil la New York la începutul acestei săptămâni şi despre el a relatat în ediţia sa de joi cotidianul israelian Haaretz.
Potrivit cotidianului, rezoluţia face apel la Hamas, organizaţia palestiniană care militează pentru rezistenţa armată împotriva Israelului, să-i predea puterea Autorităţii Palestiniene, care este gata să recunoască Israelul în schimbul creării unui stat palestinian.
În document se face, de asemenea, apel la Israel să-şi ridice ''restricţiile economice şi umanitare'' împotriva accesului în Fâşia Gaza şi să redeschidă toate punctele de trecere a frontierei enclavei palestiniene.
Proiectul de rezoluţie afirmă totodată că o nouă misiune internaţională va superviza reconstrucţia clădirilor şi a infrastructurii distruse de bombardamentele israeliene în Fâşia Gaza, precum şi libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor în teritoriul palestinian, va ajuta la întărirea resurselor administrative ale Autorităţii Palestiniene şi ale forţelor de securitate în Fâşia Gaza, va preveni reînarmarea militanţilor şi ''va asigura o comunicare eficientă'' între noile autorităţi din Fâşia Gaza şi Israel.
Rezoluţia condamnă ''orice violenţe şi ostilităţi împotriva civililor, precum şi atacurile fără discriminare soldate cu victime civile, precum şi toate actele de terorism''.
În document se afirmă, de asemenea, că ''ar trebui reînnoite şi urgentate eforturile de către părţi şi comunitatea internaţională pentru reluarea negocierilor în scopul de a se ajunge la o pace cuprinzătoare pe principiul a două state democratice - Palestina şi Israel - care să coexiste, pe baza frontierelor de dinainte de 1967, în pace şi securitate''.
Această iniţiativă survine după ce negocierile privind încetarea focului în Gaza, dintre reprezentanţi ai Hamas şi ai Israelului, au eşuat marţi la Cairo, ducând la reluarea confruntărilor.
Un diplomat informat în legătură cu procesul discuţiilor de la Cairo a declarat pentru EUObserver că textul documentului ''Elements'' se bazează ''pe acelaşi conţinut ca la negocierile de la Cairo'': ''Această (iniţiativă a ONU) nu poate înlocui negocierile. Chiar dacă Consiliul de Securitate al ONU o adoptă, cele două părţi nu doresc s-o aplice, ea are o mică însemnătate, deoarece părţile nu vor face aceasta la noi constrângeri internaţionale''.
Ultimul conflict din Fâşia Gaza a izbucnit la începutul lunii iunie. Israel a afirmat că Hamas a început să tragă asupra sa cu rachete, iar Hamas a susţinut că Israelul a început prin arestarea a sute de oameni ai săi în Cisiordania în încercarea de a distruge noul guvern de uniune naţională dintre facţiunile politice palestiniene rivale.
Potrivit autorităţilor din Fâşia Gaza, în ofensiva israeliană din enclavă au fost ucişi peste 2.000 de palestinieni, dintre care peste 70% sunt civili şi dintre aceştia peste 450 sunt copii.
De partea palestiniană, bilanţul este de 67 de morţi, dintre care trei civili.
Într-un atac israelian care a avut loc marţi au fost ucişi trei înalţi comandanţi militari ai Hamas, iar într-un bombardament au fost omorâţi miercuri soţia şi doi copii ai liderului militar al Hamas, Mohammed Deif, ceea ce a determinat o escaladare a conflictului. (I.D)