x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O musulmană din Daghestan, contracandidata lui Putin la alegerile prezidențiale

O musulmană din Daghestan, contracandidata lui Putin la alegerile prezidențiale

de Oana Pavelescu    |    03 Ian 2018   •   16:56
O musulmană din Daghestan, contracandidata lui Putin la alegerile prezidențiale

Aina Gamzatova, o femeie musulmană în vârstă de 46 de ani din Daghesta, este unul dintre contracandidații lui Vladimir Putin la președinție.

Gamzatova este proprietarul celui mai mare holding media deținut de un musulman din Rusia. Trustul de presă Islam.ru este compus din televiziune, rdio, publicații tipărite, editează cărți despre islam și deține și o organizație caritabilă.

 Akhmad Abdulaev, soțul Ainei Gamzatova, este muftiul Daghestanului, unde confruntările dintre luptători, clanuri și forțele federale au ucis mii de oameni.

Aina face parte dintr-un ordin sufit care are zeci de mii de credincioși și al cărui lider a fost asasinat într-un atentat sinucigaș executat de o femeie, în 2012 în Cauzaz.

Primul soț al femeii, Said Muhammad Abubakarov, a murit și el după ce a fost montat un dispozitiv explozibil în mașina acestuia, în anul 1998. Ucigașii acestuia nu au fost niciodată prinși.

Candidatura Ainei a devenit subiect fierbite de discuție în interiorul comunității musulmane din Rusia.

În timp ce unii susțin că ea nu ar trebui să iasă din umbra soțului său, alții aplaudă inițativa și hotărârea fameii.

Unii văd campania Ainei ca pe un mod de a îmbunătăți imaginea femeilor musulmane din rusia și de a atrage atenția asupra sărăciei, suprapopulării și multi-etnicului Daghestan.

”Chiar dacă pierde alegerile, oamenii vor ști că o fată cu hujab nu este doar o mamă ori femei, dar este și educată, înțeleaptă și respectată persoană”, a declarat fostul camion olimpic la box și adjunct al minitrului Sportului din Daghestan, Gaidarbek Gaidarbekov.

Sursa: Al Jazeera

×
Subiecte în articol: Aina Gamzatova Vladimir Putin