x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O navă umanitară germană sfidează interdicţia de intrare în apele italiene, riscând sancţiuni

O navă umanitară germană sfidează interdicţia de intrare în apele italiene, riscând sancţiuni

26 Iun 2019   •   17:24
O navă umanitară germană sfidează interdicţia de intrare în apele italiene, riscând sancţiuni

O navă umanitară germană, care a stat timp de două săptămâni pe mare având la bord zeci de migranţi salvaţi, a făcut cunoscut miercuri că a sfidat interdicţia de intrare în apele teritoriale italiene, în pofida riscului de a primi amenzi grele, relatează agenţia DPA. 

''Intrăm în apele italiene, pentru că nu avem alte opţiuni pentru a asigura securitatea oaspeţilor noştri, ale căror drepturi de bază au fost încălcate destul de mult'', a declarat într-un comunicat preşedintele asociaţiei Sea-Watch, Johannes Bayer. 

Nava asociaţiei respective, denumită Sea-Watch 3, a staţionat în apele internaţionale din largul insulei italiene Lampedusa. Ea a preluat 53 de persoane din Libia pe 12 iunie. De atunci, Italia a acceptat să primească 11 dintre ei din motive medicale sau umanitare, refuzând însă să preia şi grupul de migranţi rămas. 

În baza unui decret guvernamental recent, iniţiat de ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini (extrema-dreaptă), navele umanitare care nu respectă ordinele de a nu intra în apele teritoriale italiene sunt pasibile de amenzi între 10.000 şi 50.000 de euro. 

Potrivit lui Salvini, Sea-Watch ar trebui să-i ducă pe migranţi în Germania, ţara ONG-ului Sea-Watch, sau Olanda, pavilionul sub care navighează nava. 

Nava umanitară a făcut apel ulterior la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a-i cere Italiei să-i preia pe o navă a sa, dar instanţa, cu sediul la Strasbourg, a respins marţi solicitarea.

AGERPRES

×