x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă zi de proteste

O nouă zi de proteste

de Sînziana Stancu    |    23 Iun 2009   •   00:00
O nouă zi de proteste
Sursa foto: /REUTERS

Manifestanţii opoziţiei s-au adunat din nou, ieri după-amiază, la Teheran, protestând faţă de realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad şi de violenţele sângeroase comise de oamenii lui împotriva protestatarilor.



În Piaţa Haft-e Tir, peste 1.000 de manifestanţi au venit ieri după-amiază la apelurile simpatizanţilor opoziţiei lansate prin Twitter, după uciderea, sâmbătă, de Gărzile Revoluţiei a tinerei  protestatare Neda, devenită acum simbolul protestelor de la Teheran. Gardienii Revoluţiei, corpul de elită al republicii islamice - un fel de armată ideologică a regimului, creată după Revoluţia din 1979 de ayatollahul Khomeini -, reuşiseră să disperseze la prânz vreo 200 de manifestanţi pregătiţi de proteste şi ameninţaseră că vor reprima, ca şi zilele trecute, orice altă manifestaţie împotriva preşedintelui reales Mahmud Ahmadinejad şi a regimului de la Teheran. "Gardienii Revoluţiei, «basidjis» (miliţiile islamice din subordinea Gardienilor) şi celelalte forţe de ordine şi securitate sunt pregătite pentru o acţiune decisivă şi revoluţionară, care să pună capăt complotului şi răzvrătirii", se arată într-un comunicat al Gardienilor citat de Agenţia Mehr.

BILANŢ ALARMANT
Avertismentul este fără precedent de la declanşarea protestelor opoziţiei. După 12 iunie, numeroase voci din cancelariile occidentale au denunţat validitatea scrutinului şi violenţele sângeroase împotriva manifestanţilor opoziţiei, ceea ce a dat apă la moară Teheranului să critice din nou Vestul, acuzându-l de amestec în treburile interne. "Ţările occidentale s-au amestecat în procesul electoral, exagerând cu descrierea protestelor faţă de rezultatul scrutinului", a fost replica Ministerului de Externe de la Teheran, care a ţinut să mai precizeze că "Franţa a mers prea departe cerând anularea rezultatelor" scrutinului. Consiliul Gardienilor a recunoscut că în cinci secţii de votare au fost mai multe buletine de vot completate decât numărul de alegători, însă a precizat că această fraudă electorală "nu a afectat rezultatul final" al scrutinului. De la declanşarea protestelor de stradă ale opoziţiei, 17 manifestanţi susţinători ai rivalului preşedintelui Ahmadinejad, Mir Hussein Mussavi, au fost ucişi de forţele de ordine. De asemenea, 457 de persoane au fost arestate, între care şi fiica fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani, împreună cu alţi membri ai familiei sale, "pentru siguranţa lor", după cum au explicat Gardienii Revoluţiei, care i-au eliberat în ziua următoare. Nu în ultimul rând, Guvernul iranian i-a convocat pe toţi ambasadorii şi reprezentanţii diplomatici ai celor 27 de ţări ale UE aflaţi în post la Teheran.

×
Subiecte în articol: externe