“Mâncaţi insecte!”: pentru a întări securitatea alimentară, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a lansat luni un program pentru a încuraja creşterea la scară largă a insectelor, element nutriţional ieftin, ecologic şi considerat de unii...delicios.
Conţin proteine şi minerale
Două miliarde de fiinţe umane, în culturile tradiţionale, consumă deja insecte, dar potenţialul de consum este mai vast, conform agenţiei Organizaţiei Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, citate de 20minutes.fr. “Mesajul nostru este: mâncaţi insecte, insectele sunt din abundenţă, sunt o sursă bogată în proteine şi minerale”, a pledat Eva Ursula Muller, directoare a departamentului de politici economice pentru păduri.
Miliarde de insecte, care se reproduc fără încetare pe Pământ, în aer şi în ape, “prezintă cote de creştere şi de conversie alimentară ridicate şi au un slab impact asupra mediului în întreg ciclul vieţii lor”, au precizat experţii.
900 de specii comestibile
Potrivit calculelor, circa 900 de specii de insecte sunt comestibile. FAO a enumerat avantajele unei producţii de insecte pe scară largă: pentru a produce un kilogram de insecte sunt necesare două kilograme de alimente, în timp ce bovinele au nevoie de 8 kilograme pentru a produce un kilogram de carne. Insectele sunt nutritive, cu un conţinut ridicat de proteine, materii grase şi minerale şi pot fi consumate întregi sau făcute pastă sau pulbere şi încorporate în alte alimente”. Creşterea de insecte este uşoară, pentru că se poate face cu deşeuri organice, cum sunt deşeurile alientare. Ele sunt şi eco-compatibile: aceşti “sanitari” ai naturii utilizează mai puţină apă şi produc mai puţine gaze cu efect de seră decât animalele de casă.
Unii consumă de multă vreme
Consumul de insecte, care poartă numele savant de entomophagie, este deja răspândit în culturile tradiţionale din anumite regiuni ale Africii, Asiei şi Americii Latine. “O treime din populaţia mondială mănâncă insecte, şi asta, pentru că sunt delicioase şi nutritive”, a pledat Eva Ursula Muller. “Insectele sunt de vânzare în pieţele din Kinshasa, cele din Thailanda sau Chiapas, din Mexic, şi încep să apară în meniurile restaurantelor din Europa”, a spus aceasta.
Unii crescători din mai multe continente au ştiut să tragă foloase: au început să utilizeze insectele ca ingrediente alimentare, mai ales pentru acvacultură şi creşterea păsărilor. Potrivit Evei Ursula Muller, ele au un aport nutriţional mai mare decât hrana obişnuită. Ele sunt utilizate pentru colorarea hranei şi reprezintă una dintre bazele medicinei tradiţionale în numeroase ţări.
Gabril Tchango, ministrul Pădurilor din Gabon, ţară forestieră din Africa Centrală, a lăudat consumul de insecte, care “face parte din viaţa cotidiană”, la el în ţară. “Termitele prăjite sunt considerate alimente bune din pădurile noastre”, a declarat el de la tribuna FAO, apreciind că insectele din toate categoriile reprezintă 10% din proteinele animale consumate de populaţia gaboneză.
Uşor de recoltat, uşor de vândut
Potrivit FAO, până în 2030, peste 9 miliarde de persoane vor trebui hrănite, asemenea miliardelor de animale care sunt crescute în fiecare an pentru a satisface diverse nevoi, într-un moment în care poluarea solurilor şi apelor din cauza producţiei intense de animale şi a suprapopulării păşunilor duc la degradarea pădurilor. Un alt argument în favoarea creşterii insectelor: pot fi recoltate în stare naturală, cultivate, transformate şi vândute de către cei mai săraci din cadrul societăţii. Insectele pot fi colectate direct şi uşor în stare naturală, cheltuielile pentru recoltarea lor sunt minime.