x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O psihiatră din Franţa, găsită vinovată de omor involuntar pentru că unul dintre pacienţii ei a ucis un om

O psihiatră din Franţa, găsită vinovată de omor involuntar pentru că unul dintre pacienţii ei a ucis un om

19 Dec 2012   •   16:33
O psihiatră din Franţa, găsită vinovată de omor involuntar pentru că unul dintre pacienţii ei a ucis un om
Sursa foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

O pshihiatră din Franţa a fost găsită vinovată omor involuntar şi condamnată la un an de închisoare cu suspendare după ce unul dintre pacienţii ei a evadat şi a ucis o prsoană. Sindicatele care reprezintă breasla psihiatrilor protestează vehement împotriva deciziei, despre care spun că stabileşte un precedent extrem de periculos, atât pentru cei care profesează în această meserie, cât şi pentru pacienţi.

Daniele Canarelli, de 58 de ani, care lucra la clinica Edouard-Toulouse din Marseille, a primit sentinţa pentru "eroarea gravă" de a nu fi recunoscut pericolul social pe care Joel Gaillard, pacientul ei vreme de patru ani, îl reprezenta.

Gaillard, de 43 de ani, a evadat din clinică în februarie 2004, după 20 de zile ucigând cu un topor partenerul de viaţă al bunicii sale. Gaillard, care suferă de schizofrenie paranoidă, petrecuse patru ani ca pacient al psihiatrei, fiind închis în mai multe rânduri în sanatorii de maximă siguranţă, după mai multe episoade violente.

Tribunalul a stabilit că Daniele Canarelli trebuia să ceară internarea lui Gaillard într-o instituţie cu un grad de siguranţă mai mare sau să-l dea în grija unei alte echipe medicale, aşa cum au solicitat mai mulţi colegi de-ai ei.

Refuzul acesteia a fost "o dovadă de ignoranţă", a declarat preşedintele curţii care a judecat cazul, Fabrice Castoldi.

Avocaţii apărării au avertizat, însă, că decizia curţii va avea consecinţe serioase în ceea ce priveşte felul în care pacienţii vor fi trataţi de acum înainte.

"Dacă un psihiatru trăieşte cu teama de a fi condamnat, tratamentul de care vor avea parte pacienţii va fi mult mai aspru", a spus avocatul Sylvain Pontier.

Gaillard nu a fost găsit responsabil pentru crima sa, fiind internat într-o clinică de maximă securitate.

SPEP, sindicatul care reprezintă psihiatrii din clinicile de stat, a protestat împotriva deciziei, afirmând că un astfel de precedent va transforma psihiatrii în ţapi ispăşitori.

Potrivit sindicatului, Canarelli a anunţat poliţia imediat ce pacientul a evadat, iar în ce priveşte evaluarea în sine, cazul era prea complex pentru ca aceasta să fie găsită vinovată.

În timpul procesului, psihiatrii au protestat în faţa tribunalului, purtând pancarte cu mesaje precum: "O zi neagră pentru psihiatrie". 

×
Subiecte în articol: Daniele Canarelli omor involuntar