x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă, implicată în scandalul cutremurului din Italia

O româncă, implicată în scandalul cutremurului din Italia

21 Sep 2011   •   21:00

Ea este acuzata de uz de fals si fraude comise la contracte pentru reconstructie postseismica
Tina Minuta Z., de 39 de ani, este unul dintre cei sapte oameni de afa­ceri si sase oficiali din Italia acuzati ca au prejudiciat statul cu 450.000 de euro, bani pe care intreprinzatorii ar fi trebuit sa-i foloseasca pentru contracte de reconstructie in pro­vincia L’Aquila, distrusa in mare par­te de un cutremur in 2009. Potri­vit presei italiene, seismul a distrus par­tial sau integral intre 3.000 si 11.000 de cladiri vechi din orasul L’Aquila.

Procurorul tribunalului din Pescara, Gennaro Varone, a anuntat ca a finalizat ancheta in cazul lucrarilor de reconstructie postseismica efectuate in zona Torre de’ Passeri (regiunea in care se afla L’Aquila). Potrivit procurorului citat de site-ul de stiri Abruzzoweb.it si de Mediafax, in total, 13 persoane vor fi inculpate pentru uz de fals si fraude privind contractele de reconstructie.

Femeia de afaceri originara din Romania, care locuieste la Torre de’Passeri, in regiunea afectata in urma cu doi ani de cutremurul de 6,3 grade pe scara Richter, este acuzata, impreuna cu ceilalti 12, ca au falsificat facturile lucrarilor de reconstructie si/sau au modificat sumele cheltuite.

Intr-un alt dosar legat de efectele dezastruoase ale seismului in care si-au pierdut viata 309 suflete, sase geofizicieni italieni si un fost oficial guvernamental sunt judecati pentru omucidere. Acuzarea insistand ca oamenii de stiinta nu au fost in stare sa prezica un cutremur atat de puternic, desi au existat, in lunile care l-au precedat, suficiente "semne" in acest sens. In acest dosar, procurorii sustin ca acuzatii au dat declaratii prea linistitoare inainte de producerea seismului, desi studiasera sute de miscari telurice anteriore. Drept raspuns, avocatii apararii au afirmat ca nu este posibil sa fie prezise cutremurele majore, nici macar intr-o zona activa din punct de vedere seismic. Procurorii spun ca, daca geofizicienii ar fi afirmat clar ca urmeaza un seism, populatia ar fi fost pregatita sa-si paraseasca locuintele.

×