x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O strângere de mână înfurie Elveţia

O strângere de mână înfurie Elveţia

de Irina Stoica    |    07 Apr 2016   •   13:12
O strângere de mână înfurie Elveţia

O şcoală publică dintr-un orăşel din Elveţia este punctul central al unui scandal care a depăşit deja graniţele Ţării Cantoanelor. Disputa a început după ce doi elevi musulmani au refuzat să strângă mâna profesoarelor, din motive religioase, și s-a inflamat şi mai rău după ce şcoala le-a acceptat obiecţiile.

E o lege nescrisă ca în fiecare şcoală din Elveţia elevii şi profesorii să îşi strângă mâinile camaradereşte atunci când se întâlnesc. Iar recentul scandal este, pentru mulţi elveţieni, o dovadă că aşa-zisele diferenţe culturale dintre imigranţii musulmani şi localnici le vor eroda, puţin câte puţin, identitatea şi stilul de viaţă.
Punctul de plecare al disputei este un gimnaziu din oraşul Therwil, aflat în nordul Elveţiei. Doi adolescenţi musulmani au informat conducerea şcolii că nu vor să le strângă mâinile cadrelor didactice femei. Explicaţia lor a fost că religia nu le permite să atingă femei care nu le sunt rude. Aşa că băieţii, în vârstă de 14 şi 15 ani, stabiliţi deja de ani buni în Ţara Cantoanelor, au cerut o dispensă. Şi au primit-o. Au urmat reacţii extrem de virulente nu doar la nivelul comunităţii din oraşul cu 10.000 de locuitori, ci şi la nivelul Guvernului Federal. „Nu e deloc în regulă ca un elev să nu dea mâna cu profesorii. E un gest care face parte din cultura noastră. Faptul că ei refuză acest gest nu este acceptabil în numele libertăţii de credinţă. Nu aşa vedem noi integrarea”, a spus ministrul elveţian al Justiţiei, Simonetta Sommaruga, potrivit cotidianului „20 minutes”.
Primarul din Therwil nu şi-a ascuns nici el nemulţumirea, mai ales că şcoala respectivă este una de stat. „În cultura şi în stilul nostru de viaţă, strângerea de mână este un gest de normalitate care denotă respect faţă de celălalt”, a spus primarul Reto Wolf.
Conducerea şcolii a încercat să îşi apere decizia. Directorul a explicat, potrivit BBC, că a încercat să ajungă la o soluţie pragmatică, fie ea şi temporară, pentru a nu agita şi mai mult spiritele. De aceea a decis ca cei doi adolescenţi musulmani să nu mai dea mâna nici cu profesorii, nici cu profesoarele. Şi că o decizie definitivă ţine doar de conducerea cantonului. „Tot acest scandal transmite un mesaj îngrijorător”, a comentat Felix Mueri, președintele Comsiei pentru Educaţie din Legislativul de la Berna. „Azi e vorba despre strângerea de mână, dar cine ştie ce va urma după asta?”, a spus Mueri.


Cea mai importantă organizaţe a musulmanilor din Elveţia s-a înscris în rândul celor care critică demersul şcolii. Reprezentantul Federaţiei Elveţiene a Organizaţiilor Islamice, Saida Keller-Messahli, a spus că nu există nimic în Coran care să justifice refuzul de a da mâna cu o profesoară şi le-a cerut musulmanilor din Elveţia să nu alunece pe panta extremismului. Cei de la Consiliul Islamic Central din Elveţia sunt însă de altă părere şi spun că strngerea de mână dintre un bărbat şi o femeie nu e permisă.

 

×
Subiecte în articol: musulmani scoala din elvetia