Tinerei studente musulmane i-a fost interzis accesul în universitate chiar din prima zi, pentru că poartă hijab, parte considerată de ea esențială pentru identitatea ei religioasă. Fata nu și-a imaginat nicio secundă că prima zi de școală va fi și ultima. Totul s-a întâmplat în Institutul Benlliue din Valencia, unde studenta, născută în Spania, urmează cursurile Facultății de Turism. Directorul i-a interzis fetei să mai calce pragul universității și a invocat un regulament de ordine interioară, în care este specificat faptul că nimeni nu are voie să intre cu capul acoperit. Dacă va vrea să urmeze cursurile acestei instituții, va trebui să renunțe la hijab. Există însă o excepție: dacă ești bolnav, sau urmezi un tratamente de chimioterapie.
Studenta a apelat la asociația SOS Rasism (SOS Racismo), cât și la Centrul Islamic și al Mișcării împotriva Intoleranței din Valencia, iar cazul ei a ajuns și la urechile Avocatului Poporului. Francisco Solans, avocat al asociației SOS Rasism, a declarat că ”este o fată simplă, de naționalitate spaniolă, care urmează cursuri serale și care nu a avut nicio problemă până în momentul de față din cauză că poartă hijab”. ”Am apelat la Inspectoratul Școlar, dar întâlnirile dintre inspector și director nu au avut niciun efect. Credem că este o problemă personală, pentru că nu este singurul caz de acest gen care se întâmplă aici. Nu este exclusă o acțiune în justiție!”, a mai adăugat acesta, scrie cotidianul spaniol El Mundo.
Acest lucru poate fi evitat, pentru că vicepreședintele consiliului, Monica Oltra, este alături de studentă și o ajută în demersurile ei. ”Purtarea vălului nu înseamnă denigrare colectivă, dar să obligi pe cineva să renunțe la el, asta poate intra în conflict cu articolul 14 din Constituție”, a explicat Oltra, spunând că hijabul nu este un articol vestimentar pentru estetică, ci că este un simbol religios, cultural și de gen și că trebuie să promovăm diversitatea și egalitatea.”Nu doresc nimănui, cu atât mai puțin unei femei, să fie obligat să poarte ceva ce nu-și dorește, mai ales să fie obligat să renunțe la ceva ce nu vrea”.
Directorul insitutului, Josep Cuenca, a spus în apărarea sa că fata poate fi identificată drept un membru al unei bande dacă poartă acest văl și că toți tinerii care se înscriu la Institutul Benlliue semnează acest regulament. Cuenca a declarat pentru El Pais că această interdicție a fost aplicată în multe cazuri, atunci când studenții purtau pălării, dar au existat doar trei cazuri care au implicat vălul musulman. Într-unul din cazuri studenta a fost transferată, în al doilea, a acceptat să renunțe la el, iar în ultimul caz, fata a abandonat institutul.
Atât studenta, cât și aliații ei, spun că vor continua demersurile pentru ca această decizie să fie schimbată și ca ea să poată urma cursurile acolo. Fata nu a dorit să facă nicio declarație până nu ajunge la o înțelegere cu instituția de învățământ.
Aceste cazuri sunt tot mai frecvente, cel mai recent fiind cel petrecut pe o plajă din Nisa, unde două femei musulmane au fost obligate să se dezbrace de burkini, un costum de baie care acoperă corpul în întregime.