x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, acuzat de rasism de contracandidaţii republicani

Obama, acuzat de rasism de contracandidaţii republicani

26 Mar 2012   •   17:03
Obama, acuzat de rasism de contracandidaţii republicani

O declaratie facuta de presedintele Barack Obama in cazul impuscarii unui adolescent negru de catre un paznic voluntar, care l-a surprins plimbandu-se intr-o comunitate inchisa, a fost catalogata drept rasista de republicanii Newt Gingrich si Rick Santorum, aflati acum in cursa pentru desemnarea drept candidati la presedintie din partea Partidului Republican.

Trayvon Martin, un adolescent negru de 17 ani, a fost impuscat si omorat, pe 26 februarie, de catre paznicul voluntar George Zimmerman. Incidentul s-a petrecut intr-o comunitate inchisa din Sanford, Florida.

Comunitatile inchise, in SUA, sunt formate, de regula, din cetateni cu venituri peste medie care se grupeaza intr-o asociatie imobiliara. Aici nu au acces decat locatarii si familiile lor, strainii fiind verificati si eventual somati sa plece de catre paznicii voluntari.

Trayvon Martin era fiul unui astfel de locatar, care se mutase aici impreuna cu logodnica sa. Trayvon se intorcea spre casa, dupa ce cumparase un suc si dulciuri de la un magazin din apropiere, cand a fost reperat de paznicul voluntar George Zimmerman, care l-a considerat un intrus.

Din declaratiile lui Zimmerman, adolescentul ar fi devenit violent in momentul in care a fost somat sa se identifice, fapt care l-a facut pe paznic sa scoata pistolul si sa-l ucida in legitima aparare.

Exista insa suspiciuni ca adolescentul ar fi fost omorat cu sange rece, fiind de fapt vorba de o crima rasiala.

Solicitat sa comenteze incidentul, care este foarte amplu mediatizat in SUA si care a facut sa renasca dezbaterile despre rasism, presedintele Barack Obama a cerut ca aceasta crima sa fie investigata cu scrupulozitate, afirmand ca, daca ar fi avut un fiu, acesta ar fi aratat ca Trayvon Martin.

"Am un mesaj pentru parintii lui Trayvon Martin. Stiti, daca as avea un fiu, acesta ar arata ca Trayvon. Aveti dreptate sa cereti ca noi toti americanii sa tratam subiectul cu seriozitatea necesara si sa stabilim exact ceea ce s-a intamplat de fapt", a afirmat Obama.

Aceasta afirmatie a fost insa taxata de republicanul Rick Santorum, aflat in cursa desemnarii drept candidat pentru presedintie.

"Presedintele sugereaza ca daca ar fi fost impuscat un baiat alb, totul ar fi fost in regula, pentru ca nu seamana cu el. Este o aberatie. Nu face decat sa divizeze tara", a declarat Santorum la un post de radio.

Alt candidat republican, Newt Gingrich, a venit cu acuze similare.

"Presedintele SUA ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa foloseasca tragedii si cazuri izolate pentru a imparti America in doua tabere", a spus acesta.

Managerul de campanie al lui Obama, David Plouffe, spune insa ca interpretarile republicanilor sunt exagerate.

"Astfel de comentarii sunt greu de inghitit, nu fac altceva decat sa starneasca niste porniri urate ale cetatenilor. Nu cred ca opinia lor este impartasita de americani. Ceea ce fac republicanii este o clovnerie", a spus Plouffe.

×
Subiecte în articol: barack obama rick santorum newt gingrich