x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: „Am tăiat orice cale prin care Iranul putea să obțină bomba nucleară”

Obama: „Am tăiat orice cale prin care Iranul putea să obțină bomba nucleară”

17 Ian 2016   •   19:06
Obama: „Am tăiat orice cale prin care Iranul putea să obțină bomba nucleară”

Preşedintele american Barack Obama a salutat duminică implementarea acordului nuclear cu Iranul, spunând că marile puteri au tăiat orice cale prin care Teheranul putea să obţină bomba atomică şi că schimbul de prizonieri care a urmat intrării în vigoare a înţelegerii a fost posibil prin intermediul diplomaţiei, relatează AFP şi Reuters.

"Acordul privind problema nucleară intră în vigoare, familii americane reunite (...) Am realizat progrese istorice datorită diplomaţiei, fără a trece printr-un nou război în Orientul Mijlociu", a declarat Obama.

"Este o zi bună, deoarece încă o dată vedem ce se poate face prin intermediul puternicei diplomaţii americane", a mai spus el de la Casa Albă.

"Aceste lucruri ne amintesc ce putem obţine prin tărie, înţelepciune, curaj şi răbdare", a adăugat preşedintele american, salutând rolul Elveţiei în negocierile intense cu Iranul.

Obama a insistat în acelaşi timp asupra "diferenţelor profunde" care persistă între Washington şi Teheran şi a spus că SUA îşi vor înăspri sancţiunile împotriva programului de rachete balistice al Iranului.

El şi-a mai declarat speranţa că aceste evenimente semnalează o oportunitate ca Iranul să coopereze mai mult cu restul lumii.

SUA au anunţat duminică adoptarea de noi sancţiuni legate de programul de rachete balistice al Iranului, la o zi de la ridicarea măsurilor de retorsiune care vizau programul nuclear al Teheranului.

Cinci cetăţeni iranieni şi o reţea de companii cu sediile în Emiratele Arabe Unite şi China au fost adăugaţi pe lista neagră financiară americană, a anunţat Trezoreria SUA într-un comunicat. Eventualele active din SUA ale acestor companii vor fi îngheţate.

Cele 11 companii şi persoane sunt acuzate că au favorizat livrarea de componente de rachete balistice către Iran, 'disimulând' destinaţia lor finală printr-o reţea de firme-paravan, potrivit Trezoreriei.

Aceste sancţiuni, care survin la o zi după intrarea în vigoare a acordului nuclear între marile puteri şi Iran încheiat în luna iulie 2015, sunt legate de testele cu rachete balistice efectuate de Iran la 10 octombrie şi 21 noiembrie.

Acordul în dosarul nuclear iranian, încheiat la 14 iulie, a intrat sâmbătă în vigoare după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat că Iranul şi-a respectat obligaţiile.

În privinţa eliberării a şase iraniano-americani şi a unui iranian inculpaţi în SUA, Obama a spus că este 'un gest umanitar de reciprocitate', care nu va fi însă urmat de alte măsuri similare.

Sâmbătă, patru deţinuţi iraniano-americani, printre care şi reporterul Washington Post Jason Rezaian, au fost eliberaţi de către Iran, iar duminică trei dintre ei au plecat spre Elveţia la bordul unui avion. Un al cincilea american a fost de asemenea eliberat de căre Teheran.

Pe de altă parte, secretarul de stat american John Kerry a transmis într-un comunicat că SUA vor rambursa Iranului un total de 1,7 miliarde de dolari reprezentând o datorie şi dobânda aferentă care datează de la Revoluţia islamică din 1979 şi de la momentul ruperii relaţiilor diplomatice.


Sursa: AGERPRES 

×