În prima sa adresă despre starea naţiunii de după preluarea celui de-al doilea mandat, Obama a semnalat că, deşi situaţia economică a ţării s-a îmbunătăţit simţitor după criza financiară din 2007, mulţi americani încă suferă consecinţele prin lipsa de locuri de muncă, măsuri stringente la acordarea împrumuturilor bancare şi un salariu minim pe economie care nu garantează un trai deasupra pragului de sărăcie.
În penumbra datei de 1 martie, când sunt programate tăieri bugetare automate la instituţiile statului şi în special la Departamentul Apărării dacă Congresul nu votează un plan de reducere a datoriilor, Obama a ameninţat că situaţia va avea repercusiuni grave asupra economiei fragile a ţării.
Munceşti şi n-ai
Cu o rată a şomajului ce continuă să rămână în vecinătatea lui 8%, Obama a reiterat că înfiinţarea de noi locuri de muncă trebuie să rămână o prioritate a Guvernului.
”În fiecare zi ar trebui să ne punem trei întrebări, ca naţiune: Cum facem să atragem mai multe locuri de muncă pe teritoriul nostru? Cum ne dotăm oamenii cu calificări necesare pentru a obţine acele locuri de muncă? Cum ne asigurăm că munca din greu asigură un trai decent?”, a spus Obama.
Dar probabil obiectivul mesajului preşedintelui către Congresul american a fost, de departe, crearea de legi stricte cu privire la deţinerea de arme de foc.
Controlul armelor de foc, efort susţinut
În acest scop, Obama a adus în sala celor două Camere legislative reunite peste 20 de oameni care au pierdut persoane dragi în atacuri cu arme de foc în ultimele luni de zile. Obama l-a angajat ca scriitor de discurs pe acelaşi om care l-a pregătit pe cel de după atentatul armat din Tucson, Arizona, în care şase persoane şi-au pierdut viaţa şi o membră a Congresului a rămas cu sechele pe viaţă.
”Ei merită un vot!” a strigat Obama de cel puţin zece ori la rând către congressmani în timp ce arăta spre mulţimea din sală.
Peste 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în atacuri cu arme de foc în SUA în ultimele două luni.
Discursul lui Obama a fost moderat pe alocuri, un fel de compromis între agenda liberală şi cea republicană. Când a vorbit despre creşterea nivelului salariului minim pe economie, Obama s-a apărat prin argumentul că însuşi republicanul Mitt Romney, fostul său adversar prezidenţial, este de acord cu această măsură.
“The end” în Afganistan....peste doi ani
Preşedintele american a mai anunţat că peste 30 de mii de trupe americane se vor întoarce acasă până la sfîrşitul anului, urmând ca prezenţa militară din Afganistan să ia sfârşit odată cu finalul lui 2014.
Obama s-a referit şi la combaterea schimbării climatice, aşa cum era de aşteptat. Conştient că duce lipsă atât de suportul Congresului, cât şi al publicului, Obama a ameninţat că se va folosi de un ordin executiv pentru a trece măsuri legislative necesare pentru a proteja mediul dacă Legislativul nu acţionează la timp.
Cuminţi, corecţi şi vorbitori de engleză - clauza cetăţeniei
”Calea către cetăţenie” este propunerea preşedintelui pentru a rezolva problema celor 11 milioane de persoane aflate ilegal pe teritoriul ţării. Obama a propus Congresului să realizeze reformă în imigraţie prin acordarea de amnistie tuturor celor care înaintează formal o cerere de cetăţenie, cu condiţia ca fiecare persoană să aibă un cazier curat, să plătească taxe, să vorbească limba engleză şi să fie ultima la coadă, în spatele cetăţenilor oneşti care au venit în ţară pe căi legale.
Această măsură trebuie să fie întărită de cea mai mare prezenţă de agenţi de frontieră pe care ţara a avut-o vreodată, pentru a preveni un influx de imigranţi ilegal atraşi de promisiunea cetăţeniei prin amnistie.
Obama a mai cerut Congresului să producă legislaţie pentru a combate eficient discriminarea sexuală şi violenţa domestică împotriva femeilor, insistând în acelaşi timp pentru o remuneraţie egală între femei şi bărbaţi. În Statele Unite ale Americii femeile sunt plătite, în general, mai puţin decât bărbaţii deşi prestează munci egale.
Făclia libertăţii şi Big Brother în armată
Iranului nu i se va permite să dezvolte capabilităţi nucleare, în timp ce Statele Unite vor cere Rusiei să participe la propria reducere a capabilităţilor nucleare ”pentru că şi noi trebuie să ne îndeplinim obligativităţile”, a precizat Obama. El nu a vorbit despre recentele teste nucleare din Coreea de Nord.
Obama a inclus în discursul său şi menţiuni despre ameninţarea teroristă din spaţiul cibernetic, eradicarea sărăciei în lume şi prevenirea deceselor infantile prin tratarea bolilor care pot fi prevenite la copii, dar şi de faptul că America va menţine cea mai mare şi bine dotată forţă militară din lume şi va fi o făclie în protejarea libertăţii în lume.
Replica
Marco Rubio, senator republican de Florida, a fost desemnat de partid să dea replica la adresa lui Obama. Rubio a spus că opţiunile false prezentate de preşedinte sunt frustrante.
”Opţiunea nu este între un Guvern mai mare sau corporaţii mai mari. Noi avem nevoie de un Guvern responsabil, eficient şi eficace, care să permită afacerilor mici şi mijlocii să creeze noi locuri de muncă,” a mai spus Rubio.
Rubio, provenind din doi părinţi imigranţi de origine latino, a admis că atât republicanii cât şi liberalii iubesc America, afirmând: ”Mă rog ca să ne punem de acord pentru a rezolva probleme împreună, pentru că alegerile pe care le vom avea de făcut sunt cum nu se poate mai importante.”
Tânărul senator a punctat că puterea Americii nu vine din partea unui Guvern cât mai mare, aşa cum vrea Obama prin mărirea taxelor şi creşterea cheltuielilor, ci din partea oamenilor ce alcătuiesc ţara.
Citește pe Antena3.ro