x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, aşteptat cu cuţitul

Obama, aşteptat cu cuţitul

de Sînziana Stancu    |    07 Apr 2009   •   00:00
Obama, aşteptat cu cuţitul
Sursa foto: JIM YOUNG/Reuters

Preşedintele american, care s-a dus în Turcia hotărât să lege prietenii şi o cooperare strânsă cu lumea musulmană, era să moară cu cuţitul în spate, înjunghiat mişeleşte.



Serviciile de securitate turce au dejucat un complot de asasinare a preşedintelui american Barack Obama, în timpul vizitei de ieri a şefului Casei Albe în ţara musulmană, informează CBS News, citând şi publicaţia saudită Al-Watan. Un bărbat de origine siriană, potrivit surselor sus-citate, arestat ieri în legătură cu acest complot, a recunoscut că punea la cale înjunghierea cu cuţitul a preşedintelui, în timpul Summit-ului "Alianţa Civilizaţiilor", de la Istanbul. Bărbatul, al cărui nume nu a fost divulgat, a mai recunoscut că avea trei complici, care ar fi urmat să îl ajute să-şi pună planul criminal în aplicare.

LEGITIMAŢIE DE AL-JAZEERA
Suspectul avea legitimaţie de ziarist, aparent eliberată de postul de televiziune arab Al-Jazeera, pe numele exprimat doar în iniţialele "M.G." de către sursele care au transmis primele informaţii. Anchetatorii turci încercau ieri să verifice dacă postul de televiziune arab din Qatar era cel care, într-adevăr, îi emisese legitimaţia de ziarist, aşa cum a pretins suspectul sau dacă acesta reuşise să îşi facă o copie fidelă a unei astfel de legitimaţii, cu numele său. Bărbatul arestat are rezidenţă permanentă în Istanbul şi participă cu regularitate la toate conferinţele de presă şi acţiunile diplomatice legate de problemele Orientului Mijlociu. Publicaţia saudită Al-Watan a contactat biroul directorului Al-Jazeera din Ankara, Yucef al-Sharif, care a spus că vestea despre arestarea aşa-zisului "ziarist" al televiziunii arabe a provocat stupoare totală în cadrul redacţiei Al-Jazeera din Turcia, care habar n-avea de existenţa lui. "Am aflat că suspectul pretindea că lucrează pentru biroul nostru, iar dacă este aşa, atunci, cu siguranţă a falsificat legitimaţia", a declarat Sharif publicaţiei Al-Watan, adăugând că, oricum, serviciile de securitate turce "cunosc tot personalul care lucrează la postul Al-Jazeera din Ankara".

×
Subiecte în articol: externe