x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama avertizează Israelul să nu mai vorbească atât de lejer de un război cu Iranul

Obama avertizează Israelul să nu mai vorbească atât de lejer de un război cu Iranul

05 Mar 2012   •   14:56
Obama avertizează Israelul să nu mai vorbească atât de lejer de un război cu Iranul

Presedintele SUA, Barack Obama, a avertizat Israelul ca aduce mult prea lejer in discutie subiectul unui eventual razboi cu Iranul, afirmand ca acest lucru nu face decat sa dea apa la moara Teheranului, care are scuza perfecta de a creste pretul petrolului.

Inainte de intalnirea sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Obama s-a adresat Comitetului pentru Afaceri Publice Americano-Israeliene, unul dintre cele mai influente grupuri de lobby din Statele Unite.

Obama a precizat explicit ca SUA va folosi forta in cazul in care interesele tarii sale o cer, insa s-a aratat deranjat de cei care se grabesc sa aduca in discutie varianta razboiului, remarca tintita catre oficialii israelieni.

"V-as ruga sa tineti cont de greutatea acestui subiect; de implicatiile pe care le are pentru Israel, pentru America si pentru toata lumea. Deja se vorbeste cu prea multa lejeritate despre razboi", a spus Obama in discursul sau catre grupul de lobby.

"In ultimele saptamani, astfel de declaratii nu au servit decat intereselor guvernului de la Teheran, care a crescut pretul petrolului, sporind fondurile pentru programul nuclear. Pentru securitatea Israelului, a Americii si lumii ar trebui sa fim mai precauti in declaratii. Este suficient sa sa crestem presiunea pe care o exercitam si sa consolidam coalitia internationala pe care am construit-o", a spus Obama.

"Acum este timpul sa ne amintim de sfatul nemuritor al lui Teddy Roosevelt: Sa vorbesti bland si sa ai o bata groasa in mana", a adaugat presedintele SUA.

Totusi, Obama le-a facut pe plac si membrilor grupului de lobby, declarand ca nu va ajunge la o intelegere cu Teheranul, atata timp cat programul de inarmare nucleara continua.

"Nu voi ezita sa folosesc forta, daca va fi nevoie sa apar Statele Unite si interesele ei", a spus Obama.

Totusi, este de asteptat ca premierul Netanyahu sa ceara concesii mai mari de la Obama, si anume stabilirea unor termeni clari de incetare a dezvoltarii de arme nucleare in cazul Iranului si folosirea fortei in cazul in care termenii nu sunt respectati. Netanyahu a declarat ca Israelul va fi gata sa se apere de unul singur in cazul in care este amenintat.

Vineri, premierul israelian avertizase comunitatea internationala sa nu cada in "cursa negocierilor" cu Iranul, atata timp cat guvernul de la Teheran continua programul de inarmare nucleara.

Acesta a cerut comunitatii internationale sa solicite Iranului distrugerea facilitatilor subterane de lang Qom, unde se banuieste ca ar fi dezvoltate armele nucleare.

Sambata, presedintele Israelului, Shimon Peres, a declarat ca regimul iranian reprezinta "un afront la adresa demnitatii umane".

"Trebuie oprit si va fi oprit. Daca va trebui sa luptam, credeti-ma, noi vom invinge", a mai spus Peres.

Oficialii SUA au lasat sa se inteleaga, totusi, ca Obama nu va accepta termenii pe care Netanyahu vrea sa-i impuna Teheranului, pentru ca sa nu se inteleaga ca SUA ar sustine un atac al Israelului impotriva Iranului.

"Cred cu tarie ca ramane loc de diplomatie, secondata de presiunea internationala. Atat SUA cat si Israelul presupun ca Iranul nu dispune inca de arme nucleare si suntem extrem de vigilenti in ceea ce priveste monitorizarea programului lor nuclear. Comunitatea internationala are responsabilitatea de a folosi timpul ramas asa cum trebuie. Liderii iranieni inca au ocazia de a lua o decizie corecta. Pot alege o cale care sa-i aduca inapoi in comunitatea internationala sau pot alege o cale care nu duce nicaieri", a mai spus Obama in discursul sa catre grupul de lobby.

Acesta a adaugat ca experienta soldatilor americani in Irak si Afganistan il fac sa nu se grabeasca sa porneasca un razboi.

"Ca presedinte si comandant al armatei, prefer pacea razboiului. O parte a obligatiilor mele fata de poporul american este sa nu folosesc forta decat daca circumstantele ma obliga. Sunt sigur ca si liderii israelieni stiu asta si cunosc costurile si consecintele unui razboi", a mai spus Obama.

×