x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama: "Congresul trebuie să-mi explice cum nu vom intra în incapacitate de plată"

Obama: "Congresul trebuie să-mi explice cum nu vom intra în incapacitate de plată"

23 Iul 2011   •   09:08
Obama: "Congresul trebuie să-mi explice cum nu vom intra în incapacitate de plată"

Presedintele Barack Obama i-a convocat, astazi, la o sedinta pe liderii din Congres in incercarea de a ajunge la o intelegere pe tema limitei de indatorare a Statelor Unite, dupa ce tratativele esuate de pana acum au dus cea mai mare economie a lumii in prag de colaps.

Cu trezoreria pe cale sa ramana fara fonduri pe 2 august, Obama a declarat ca fereastra de oportunitate pentru "o mare intelegere" in privinta reducerii cheltuielilor bugetare si cresterea taxelor in schimbul acceptarii de catre Congres a cresterii pragului de indatorare a statului, deja aflata la 14,3 triliarde de dolari, s-ar putea sa se fi inchis, anunta Reuters.

Pietele financiare sunt din ce in ce mai agitate, iar bancile si companiile lucreaza la planuri de avarie in cazul intrarii SUA in incapacitate de plata, situatie care ar mari dobanzile, ar prabusi dolarul si ar afecta major intraga economie mondiala.

Obama l-a chemat, sambata, pe seful republicanilor, John Boehner si alti lideri ai Congresului la o intalnire la Casa Alba despre cum ar putea fi marit plafonul de indatorare pana pe 2 august.

"O sa trebuiasca sa-mi explice cum vom putea sa evitam incapacitatea de plata", a spus Obama.

Boehner a confirmat participarea si s-a declarat increzator ca pana saptamana viitoare plafonul indatorarii publice va fi marit.

×