x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama, gata să cadă la pace cu republicanii pentru a evita "zidul bugetar"

Obama, gata să cadă la pace cu republicanii pentru a evita "zidul bugetar"

14 Noi 2012   •   22:21
Obama, gata să cadă la pace cu republicanii pentru a evita "zidul bugetar"

Barack Obama s-a declarat miercuri "deschis la compromis" cu opoziţia republicană din Congres pentru a găsi o soluţie care să permită Statelor Unite să iasă din impasul bugetar.

Preşedintele democrat s-a declarat nerăbdător să ajungă la un "acord consecvent" şi "complet" cu republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor şi minoritari în Senat, potrivit declaraţiilor sale în prima conferinţă de presă susţinută după câştigarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă.

Obama a spus că este "foarte dornic" să găsească o soluţie în materie fiscală, dar a avertizat că încă vrea să pună capăt scutirilor fiscale de care beneficiază cei mai bogaţi - puse în aplicare de predecesorul său republican George W. Bush - şi că acest punct ar trebui să fie inclus în acord, conform Associated Press.

"Ne confruntăm cu o veritabilă scadenţă, care ne cere să luăm decizii importante în materie de ocupare a forţei de muncă, de impozite şi deficite până la sfârşitul anului. Aşa cum am spus-o deja, sunt deschis la compromisuri şi sunt deschis la idei noi", a declarat preşedintele.

Pentru preşedinte şi Congres, este vorba de a evita "zidul bugetar", adică intrarea automată în vigoare a reducerilor cheltuielilor publice şi creşterilor de impozite pentru toate categoriile la începutul anului 2013, o consecinţă, potenţial letală pentru redresarea economică, a expirării măsurilor temporare.

Înainte de a se întâlni vineri cu liderii parlamentari ai celor două partide, Obama s-a consultat cu partenerii sociali: sindicatele şi asociaţiile de stânga marţi, directorii executivi ai marilor companii miercuri după-amiază.

×
Subiecte în articol: barack obama compromis politica economica