x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OBAMA INTRĂ “CU CÂNTEC” LA CASA ALBĂ / Inaugurare cu iz sclavagist

OBAMA INTRĂ “CU CÂNTEC” LA CASA ALBĂ / Inaugurare cu iz sclavagist

de Sînziana Stancu    |    15 Ian 2009   •   00:00
OBAMA INTRĂ “CU CÂNTEC” LA CASA ALBĂ / Inaugurare cu iz sclavagist

200  de invitaţI vor participa la dineul din Statuary Hall. Autorităţile americane din statul Alabama intenţionează să îşi ţină acasă dansatoarele tradiţionale cu ocazia ceremoniei de învestire a noului preşedinte american.



Rochiile înfoiate, lungi până la pământ, pe care le-ar putea îmbrăca dansatoarele cu ocazia ceremoniei de instalare oficială la Casa Albă a noului preşedinte american, Barack Obama, ar putea leza sentimentele populaţiei de culoare din acest stat, care şi-ar aduce aminte de vremurile când negrii lucrau pe plantaţii, în perioada sclavagistă, susţin autorităţile acestui stat. Ar fi ca în celebra peliculă cinematografică “Pe aripile vântului”, au spus câteva voci din Alabama, care ţin morţiş ca, din cauza costumelor pe care le purtau negresele de pe plantaţii, dansatoarele îmbrăcate în aşa-numitele “rochii-azalee” să nu fie asemuite acestora. “Nu vrem ca doamnele noastre să se identifice cu sclavagismul”, a declarat unul dintre reprezentanţii asociaţiei de dansatori, care a adăugat că “e nevoie de altceva, care să demonstreze că Alabama a făcut mari progrese, şi nu de ceva care să reprezinte un trecut de ruşine”.

CA ÎN 1861
Ceremonia de inaugurare e concepută, de la început până la sfârşit, după “modelul Lincoln”.  Obama nu numai că va călca pe urmele fostului preşedinte american, dar va încerca să îl imite în cele mai mici detalii. Astfel, ceremonia de inaugurare, de la 20 ianuarie, va fi urmată de un dineu, la care vor fi servite meniurile preferate de Abraham Lincoln. Unele dintre acestea vor fi servite chiar în vase de porţelan care i-au aparţinut soţiei fostului preşedinte, Mary Todd Lincoln, pe care ea le-a folosit la dineul inaugural al soţului său, în primul mandat, în 1861. Dineul festiv, la care vor participa aproximativ 200 de invitaţi, va fi găzduit de Statuary Hall, din clădirea Capitoliului. Şi când va rosti jurământul de preşedinte, Obama va pune mâna tot pe Biblia pe care a jurat şi Lincoln. Sâmbătă, Obama va veni din Philadelphia la Washington cu trenul, pe o parte din acelaşi drum străbătut în 1861 de Lincoln.

Presa americană, precum şi numeroşi analişti politici mai estimează că evenimentul se va bucura de una dintre cele mai mari audienţe, atât în ţară, cât şi în străinătate, ale emisiunilor din 2009. De la un capăt la altul al planetei, zeci de milioane de oameni vor viziona momentul istoric, acela de învestire a primului preşedinte de culoare al Americii.

×
Subiecte în articol: externe