x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îşi dă acordul pentru sprijinirea rebelilor sirieni

Obama îşi dă acordul pentru sprijinirea rebelilor sirieni

02 Aug 2012   •   05:46
Obama îşi dă acordul pentru sprijinirea rebelilor sirieni

Presedintele american Barack Obama a semnat un document secret autorizand acordarea unui ajutor american rebelilor sirieni care incearca sa indeparteze regimul lui Bashar al-Assad, au anuntat posturi de televiziune americane miercuri.

Directiva este inclusa intr-o "conclusion" - un instrument care permite serviciilor secrete americane (CIA) sa actioneze clandestin, au anuntat NBC si CNN, citand surse neidentificate.

Oficiali de la Casa Alba au refuzat sa comenteze aceste informatii, dar nu au exclus in mod explicit ideea ca Washingtonul ar oferi fortelor anti-al-Assad mai multa sustinere in domeniul informatiilor decat s-a admis anterior in mod oficial.

Washingtonul a anuntat anterior ca Statele Unite ofera o asistenta medicala si logistica rebelilor sirieni, dar ca refuza sa le furnizeze arme, avertizand ca o "inarmare" suplimentara a conflictului ar fi contraproductiva.

Aceste informatii asupra unei relatii mai stranse intre Statele Unite si rebelii sirieni apar in contextul in care confruntarile violente par sa se apropie de o incheiere in Siria, unde confruntarile armate dintre Guvern si fortele opozitiei devasteaza Damascul si Alepul.

Ele coincid totodata cu o crestere a presiunii politice asupra Casei Albe pentru ca sa ofere mai multa sustinere opozitiei siriene, in pofida reticentei Statelor Unite de a se angaja mai direct intr-un nou razboi in Orientul Mijlociu.

Obama a purtat luni o discutie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi lideri si-au exprimat acordul in vederea "accelerarii tranzitiei politice din Siria", a declarat Casa Alba.

Acest lucru ar "implica plecarea lui Bashar al-Assad (de la putere) si ar raspunde cerintelor legitime ale poporului sirian", se arata intr-un comunicat.

Siria se afla intr-un conflict care dureaza de 17 luni, declansat de catre reprimarea brutala de catre Bashar al-Assad a revoltei in favoarea democratizarii. Puterile occidentale si arabe l-au indemnat sa se retraga si sa permita un transfer pasnic al puterii.

×
Subiecte în articol: barack obama sirieni rebeli