x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama îşi pune America în cap

Obama îşi pune America în cap

de Irina Cristea    |    16 Aug 2010   •   00:00
Obama îşi pune America în cap
Sursa foto: /AP/Agerpres

Preşedintele SUA e acuzat că îşi bate joc de memoria victimelor de la 11 septembrie.



Preşedintele american, Barack Obama, a atras asupra-i o furtună de critici după ce a făcut o de­claraţie interpretată ca sprijin vădit faţă de un pro­iect controversat - construirea unei moschei în apropiere de Ground Zero, locul unde se înălţau Tu­r­nurile Gemene distruse la 11 septembrie 2001. Ur­maşi ai victimelor atentatelor, membri ai Congre­sului şi mass-media au transformat declaraţiile pre­şe­­dintelui în cel mai fierbinte subiect de pe agenda din SUA. Vorbind despre libertatea religioasă, Barack Hussein Obama, despre care s-a speculat în nu­me­roa­se rânduri că ar fi fost crescut, în co­pi­lă­rie, po­trivit legilor lui Allah, afirmase vineri că "mu­sul­ma­nii au acelaşi drept ca oricine să-şi practice religia" în Statele Unite. "Iar aceasta include şi dreptul de a-şi construi un loc de cult şi un centru co­mu­ni­tar pe o proprietate privată din sudul Manhat­tanului", adăugase preşedintele.

Ieri, una dintre organizaţiile familiilor victimelor de la 11 septembrie şi-a manifestat, într-un comunicat, "stupoarea" faţă de afirmaţiile liderului de la Casa Albă. Considerând că Obama apără acest pro­iect controversat, organizaţia apreciază că pre­şe­dintele a ales să declare drept perimate amintiri­le despre 11 septembrie, iar caracterul sacru al zo­nei Ground Zero, drept depăşit. "Suntem stupefiaţi că preşedintele este dispus să îşi bată joc de ceva de care americanii ar trebui să fie mândri: generozita­tea noastră faţă de semeni la 11 septembrie, zi în care demnitatea umană a triumfat în faţa perversi­tă­ţii", a precizat organizaţia 9/11 Families for a Safe & Strong America. "Nici o persoană care a trăit acel moment şi a simţit durerea pierderilor pe care le-a suferit ţara noastră în acea zi nu poate să crea­d­ă că o nouă încercare pentru familiile noastre poate fi un act de pace", continuă comunica­tul.

Congresmanul republican Peter King i-a criticat "la pachet" pe Obama şi pe membrii comunităţii musulmane din SUA. "Comunitatea musulmană dă dovadă de insensibilitate şi de lipsă de compasiune dorind să construiască o moschee în apropiere de Ground Zero. Din nefericire, preşedintele a cedat şi a făcut ceea ce era corect din punct de vedere politic", a spus King.

Într-un efort de a calma spiritele, preşedintele, aflat într-o vizită în Florida, împreună cu una dintre fiicele sale, a încercat să explice că declaraţia sa nu reprezintă un sprijin faţă de proiectul "moschee la Ground Zero". "Nu m-am exprimat şi nu mă voi exprima în legătură cu fundamentarea deciziei de a instala o moschee acolo", a declarat Obama. "Mă exprim strict asupra dreptului pe care îl au oamenii şi care datează de la fondarea ţării", a adăugat el, referindu-se la Constituţia Statelor Unite, care apără libertatea religioasă.

×
Subiecte în articol: externe