Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut miercuri că este exasperat de criza bugetară provocată de Congres şi apreciază că Wall Street ar trebui să fie îngrijorat de consecinţele acestui blocaj.
"De la începutul preşedinţiei mele, am făcut eforturi puternice pentru a lucra alături de republicani, reţinându-mi declaraţiile. Unii spun că sunt prea calm", a declarat Obama pentru televiziunea CNBC, în a doua zi a unei paralizări a statului federal provocată de un dezacord privind bugetul în Congres.
Criza bugetară persista miercuri seară în SUA, unde liderii grupurilor din Congres au părăsit reuniunea cu Barack Obama constatând că sunt în dezacord.
"Evident, sunt exasperat, deoarece această criză este complet inutilă", a adăugat preşedintele, repetând că nu va negocia cu adversarii republicani asupra unei ridicări a plafonului datoriei, necesară conform Trezoreriei până la 17 octombrie. Dacă Congresul nu îşi dă acordul, Statele Unite riscă să se afle în incapacitate de plată începând de la această dată, o situaţie fără precedent.
Statele Unite au intrat în cea de-a doua zi de şomaj tehnic. Muzeele, parcurile naţionale şi monumentele istorice sunt pustii, iar instituţiile guvernamentale sunt închise. Angajaţii trimişi în şomaj sunt îngrijoraţi pentru că, deocamdată, nu-şi primesc salariile şi sunt nemulţumiţi că Congresul nu a ajuns la consens.
“Preşedintele a repetat că nu doreşte să negocieze”, s-a plâns preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, în timp ce părăsea Casa Albă la încheierea celei de-a doua zi de discuţii după declanşarea procesului de paralizie a statului federal.
La intrarea în clădirile ferderale sunt afişe care anunţă că instituţiile sunt închise temporar. La fel se întâmplă şi cu muzeele şi parcurile naţionale, iar accesul în Statuia Libertăţii, simbolul Americii, este şi el închis.
“Venim de la Paris şi suntem dezamăgiţi. Voiam doar să intrăm în interiorul Statuii”, spune un turist francez.
Dacă turiştii sunt doar dezamăgiţi, funcţionarii federali sunt foarte neliniştiţi.
“Pentru un motiv pe care nu îl înţeleg, mi-au cerut din nou să renunţ la salariu, la munca pentru publicul american. Pentru mine, din punct de vedere financiar, e un coşmar”, spune un funcționar.
“Nu ştiu cât timp nu voi mai merge la muncă. Şi simt că Congresul nu îşi face treaba”, spune o alta.
De altfel, acesta este sentimentul general în Statele Unite. Politicienii sunt consideraţi principalii vinovaţi.
În semn de solidaritate cu funcţionarii rămaşi temporar fără un loc de muncă, mai multe băcănii din zona Washingtonului oferă gratuit produse oricărei persoane care poate prezenta o legitimaţie de funcţionar federal.
Între timp, congresmenii sunt în discuţii, fără a ajunge deocamdată la un rezultat care să deblocheze situaţia. Preşedintele Barack Obama a anunţat că îşi va scurta turneul în Asia, care va începe sâmbătă, din cauza situaţiei din Statele Unite.