x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama şi Medvedev lasă arma strategică (mai) jos

Obama şi Medvedev lasă arma strategică (mai) jos

de Sînziana Stancu    |    06 Iul 2009   •   00:00

Washingtonul şi Moscova au semnat un acord prin care se angajează reciproc să-şi reducă arsenalul nucelar.

Acordul semnat de preşedintele american Barack Obama şi de omologul său rus Dmitri Medvedev, în cadrul întâlnirii lor de la Moscova, prevede ca echipe de negociatori din ambele ţări să redacteze un nou acord ce va înlocui Tratatul de limitare a armelor strategice, care expiră în luna decembrie. Viitorul acord vizează o reducere a ogivelor nucleare de la 2.200, la 1.500 sau 1.675, precum şi a vehiculelor lansatoare, de la 1.600 la 500 sau 1.100, informează voanews.com.

La conferinţa comună de presă, Obama a subliniat importanţa reducerii armamentului strategic, afirmând că SUA şi Rusia, ca două mari puteri lumii, trebuie să fie un exemplu în acest sens. Preşedintele Medvedev a ţinut să sublinieze la rândul său că întâlnirea lui cu omologul american a acoperit toate punctele prevăzute în agenda vizitei lui Obama la Moscova şi că discuţiile au fost constructive, deschise şi sincere.

SCUTUL CONTROVERSAT
Cei doi preşedinţi au mai anunţat şi o posibilă cooperare în domeniul sistemului de rachete pentru apărare. Deşi au anunţat că nu au ajuns încă la un compromis privind controversatul plan american de desfăşurare a unui scut antirachetă în Europa Centrală, au precizat că au ajuns în schimb la un acord, prin care vor delega experţi să analizeze eventualul pericol pe care l-ar reprezenta rachetele balistice şi să facă recomandări pentru posibila contracarare a acestuia.

În timp ce Rusia declară sus şi tare că scutul antirachetă american din Europa este o ameninţare directă la adresa ei, SUA caută să o liniştească, afirmând că scutul e menit să contracareze eventuale atacuri ale unor ţări ca Iranul sau Coreea de Nord şi nicidecum nu vizează să atace Rusia.
Marţi, Obama se va întâlni cu premierul rus Vladimir Putin la reşedinţa sa din afara Moscovei.

×
Subiecte în articol: externe