x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OBICEI ÎN ILLINOIS / Guvernatorii intră în arest

OBICEI ÎN ILLINOIS / Guvernatorii intră în arest

de Sînziana Stancu    |    11 Dec 2008   •   00:00
OBICEI ÎN ILLINOIS / Guvernatorii intră în arest

Guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, care a fost arestat şi eliberat pe cauţiune marţi seară, fiind acuzat de corupţie, nu este singurul din acest stat care trece pe la închisoare.



Blagojevich este al patrulea din ultimii şapte guvernatori ai statului Illinois care calcă pe la închisoare în timpul mandatului. Cetăţenii acestui stat american au blamat obiceiul locului, pe care ei îl consideră a fi o adevărată "cultură a patronajului" – mai precis, cultura corupţiei, scrie presa americană. "Guvernul din Illinois nu are nimic în comun cu ideologia politică sau cu preocuparea pentru cetăţeni", afirmă Christopher Mooney, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Illinois din Springfield. Este preocupat de cum să-şi găsească oamenii cu funcţii mari, care să îi ajute pe unii şi pe alţii să obţină, la rândul lor, un post confortabil în administraţia statului sau să fie propulsaţi către alte funcţii centrale, mai explică specialistul american. Guvernatorul democrat a fost arestat marţi noaptea, dar eliberat pe cauţiune în dimineaţa următoare. El a fost acuzat că a încercat să vândă locul vacant din Senat al lui Barack Obama, care a devenit pre-şedintele SUA.

ISTORIA CORUPŢIEI
Înaintea lui Blagojevich au fost acuzaţi de corupţie şi arestaţi trei guvernatori de Illinois. Primul a fost Otto Kerner, care a guvernat acest stat în perioada 1961-1968. A urmat Dan Walker, care a condus statul între 1973 şi 1977 şi, după el, un alt guvernator de Illinois, George Ryan, care a deţinut mandatul între 1999 şi 2003.

Corupţia politică are o istorie bipartizană în acest stat. Guvernatorul Kerner a fost condamnat în 1973 şi arestat după ce şi-a încheiat mandatul. Managerul unor curse de cai a mărturisit că l-a mituit pe guvernator, însă a formulat plângerea după ce acesta şi-a încheiat mandatul.

Democratul Walker a fost condamnat în 1987, după 10 ani de când îşi încheiase mandatul de guvernator, şi a stat în închisoare numai doi ani din şapte, cât primise pentru că făcuse nişte împrumuturi băneşti ilegale.

Ultimul care a călcat prin închisoare a fost guvernatorul republican de Illinois, Ryan. El a fost condamnat la peste şase ani de închisoare, în 2006, fiind acuzat că a acceptat mită şi cadouri în schimbul unor favoruri politice. Cât despre Blagojevich, cetăţenii din Illinois îl consideră "un idiot" pentru modul în care s-a compromis.

×
Subiecte în articol: externe illinois