Oficialii au declarat că nu s-a decis încă un interval de preț, însă o persoană familiarizată cu procesul a declarat că plafonul va fi stabilit în conformitate cu media istorică de 63-64 de dolari pe baril - un nivel care ar putea forma o limită superioară.
Un astfel de nivel este în concordanță cu comentariile recente ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit cărora un plafon de preț în intervalul de 60 de dolari ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să producă petrol.
Administrația președintelui Joe Biden a văzut în plafonarea prețului o modalitate de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei, o sursă majoră de finanțare a războiului său împotriva Ucrainei, menținând în același timp fluxul de petrol rusesc și evitând vârfurile de preț.
Prețul real va fi stabilit în săptămânile următoare, înainte de lansarea planificată pentru 5 decembrie a unui embargo european asupra petrolului rusesc și a restricțiilor asociate privind transportul și asigurarea petrolului pe mare.
Un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că rapoartele privind orice interval de preț sunt greșite, dar a refuzat să ofere detalii. Oficialii americani au ripostat la un raport al Bloomberg News care citează surse anonime, potrivit căruia ar fi fost forțați să reducă planurile de plafonare a prețurilor, cu un număr mai mic de țări participante și un nivel de preț mai ridicat.
Administrația a declarat reporterilor timp de săptămâni întregi că plafonarea prețurilor a dat deja roade, permițând țărilor să ceară reduceri mai mari de la Moscova.
De asemenea, Bloomberg a relatat că Coreea de Sud le-a spus în privat națiunilor G7 că intenționează să se conformeze, iar oficialii G7 încercau, de asemenea, să atragă Noua Zeelandă și Norvegia.
"Casa Albă și administrația păstrează cursul în ceea ce privește implementarea unui plafon de preț eficient și puternic pentru petrolul rusesc, în coordonare cu G7 și alți parteneri", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, Adrienne Watson.
Yellen a declarat reporterilor la începutul acestei luni că plafonarea prețului este susținută de Grupul celor șapte, Uniunea Europeană și Australia și că "nu încearcă să înscrie alte țări". "Pentru noi, succesul nu va fi numărul de țări care vor ridica mâna pentru a spune "Susținem ceea ce faceți, facem parte din coaliție". Nu căutăm asta. Ceea ce vrem să vedem este că petrolul rusesc continuă să curgă pe piață și că țările se folosesc de pârghiile oferite de existența acestui plafon pentru a negocia prețuri mai mici."
Banca Mondială a declarat miercuri că plafonarea prețului petrolului de către G7 ar putea afecta fluxul de petrol din Rusia, dar că este un "mecanism netestat" și că are nevoie de participarea marilor piețe emergente și a țărilor în curs de dezvoltare pentru a fi eficient.
Instituția a precizat că Rusia a declarat că nu va face comerț cu țările care participă la plafonarea prețurilor.
(sursa: Mediafax)