x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Occupy” nu mai ocupă Londra

„Occupy” nu mai ocupă Londra

de Mediafax    |    Marina Constantinoiu    |    27 Feb 2012   •   21:00
„Occupy” nu mai ocupă Londra

Dupa patru luni de la instalare, tabara 'indignatilor' de la Catedrala St. Paul din Londra, ultimul bastion major al miscarii mondiale intitulate 'Occupy', a fost desfiintata in cursul noptii de luni spre marti, nu fara a fi retinute cateva persoane, relateaza AFP.

Politia a saltat 20 de persoane in timpul operatiunii care s-a desfasurat in cateva ore si fara violente majore, cu exceptia unor mici rafuieli intre militantii anticapitalisti si fortele de ordine. Marti dimineata, zecile de corturi multicolore care ocupau pavajul din zona edificiului religios disparusera, ca si militantii, iar zona era pazita de cativa politisti, care o imprejmuisera cu garduri metalice. Fortele de ordine au venit la fata locului la miezul noptii pentru a demonta corturile si echipamentele instalate inca de la jumatatea lunii octombrie a anului trecut in acest cartier de afaceri al Londrei, ca urmare a unei decizii a justitiei care a dat unda verde evacuarii.

'O mica parte dintre protestatari a incercat sa puna obstacole in calea agentilor. Politia a efectuat 20 de arestari', au informat fortele de ordine, care au apreciat ca demontarea taberei s-a desfasurat 'in general in calm'.

Miscarea 'Occupy London Stock Exchange', care a gazduit aproape 200 de corturi in cadrul unei miscari de protest mai ample, intitulate 'Occupy Wall Street', lansate in Statele Unite la adresa derivelor sistemului financiar, a ramas un bastion al 'indignatilor' dupa desfiintarea taberei de la New York in noiembrie. Dar militantii au dat asigurari ca evacuarea nu va insemna si sfarsitul miscarii lor. 'Nu este decat un inceput', au promis ei ieri-dimineata, intr-o postare pe site-ul lor. 'Este cu adevarat trist ce s-a intamplat astazi, dar cred ca putem fi mandri de ceea ce am facut', a declarat una dintre militantele din tabara, Kai Wargalla, o studenta in varsta de 27 de ani, adaugand ca unii activisti intentioneaza sa se instaleze in alt loc, situat in apropiere, la Finsbury Square.

Curtea de Apel a Angliei a aprobat la 22 februarie evacuarea taberei, ceruta de municipalitatea Londrei. In prima instanta, in ianuarie, Inalta Curte din Londra a dat dreptate municipalitatii, care a cerut eva­cuarea taberei, argumentand ca zeci de corturi situate in fata catedralei reprezentau o 'obstructionare ilegala a drumului public'.

Organizata ca un sat alternativ, tabara era instalata de la 15 oc­tombrie in fata Catedralei Saint-Paul, un important obiectiv turistic din capitala britanica, in centrul cartierului financiar City. Atitudinea fata de protestatari a creat diviziuni intre responsabilii religiosi de la Saint-Paul, astfel incat unii dintre ei, inclusiv decanul, si-au dat demisia.

La sfarsitul lui octombrie, catedrala a fost nevoita sa-si inchida portile pentru vizitatori cateva zile, din motive de securitate si igiena, o premiera dupa cel de-al doilea razboi mondial.

×