x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Odisee spaţială "cu căntec"

Odisee spaţială "cu căntec"

de Delia Zahareanu    |    13 Aug 2007   •   00:00
Odisee spaţială "cu căntec"
Sursa foto: -/

Naveta spaţială Endeavour a andocat cu bine pe Staţia Spaţială Internaţională, insă astronauţii au comunicat centrului de control NASA că o bucată desprinsă din rezervorul de combustibil a reuşit să facă o fisură de aproximativ opt centimetri in lungime şi patru in adăncime in izolaţia termică a navei.



Naveta spaţială Endeavour a andocat cu bine pe Staţia Spaţială Internaţională, insă astronauţii au comunicat centrului de control NASA că o bucată desprinsă din rezervorul de combustibil a reuşit să facă o fisură de aproximativ opt centimetri in lungime şi patru in adăncime in izolaţia termică a navei, relatează revista Forbes, in ediţia sa electronică.


NASA nu consideră insă că spărtura provocată in scutul termic al lui Endeavour ar fi riscantă pentru zborul inapoi spre casă, mai ales in momentele de intensă căldură generată de fricţiunea cu atmosfera. Astronauţii misiunii aveau programată pentru ieri o ieşire in spaţiu pentru a verifica situaţia cu ajutorul unui laser ataşat la braţul robotic al navetei, in vederea obţinerii unei imagini tridimensionale a fisurii şi pentru măsurarea exactă a profunzimii sale, după cum a declarat coordonatorul misiunii, John Shannon, citat de AFP. Fisura este localizată pe partea inferioară a navetei, intr-un loc destul de dificil de ajuns.


ISTORICUL. O bucată spumă izolantă de mărimea unui grepfrut din rezervorul de combustibil al navetei Endeavour s-a detaşat in cursul lansării navetei miercuri, după cum au relevat camerele de luat vederi ce au inregistrat momentul, ciocnindu-se de partea inferioară a fuzelajului navetei spaţiale. Experţii s-au temut iniţial că ar putea fi o bucată de gheaţă, ceea ce ar fi complicat situaţia, din cauză că densitatea sa ar fi fost mai mare decăt a bucăţii de spumă şi ar fi provocat daune mult mai periculoase. Precedentele tragice Challeger şi Columbia au fost readuse imediat in memorie, explozia celor două navete fiind cauzată de imprejurări foarte asemănătoare cu situaţia prin care trece acum Endeavour.

×
Subiecte în articol: externe