Razbunarea presedintelui Vladimir Putin pentru "afrontul" adus de Georgia dupa arestarea a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj se desfasoara pe doua planuri, la fel de daunatoare regimului de la Tbilisi.
Pe plan intern, Putin a ordonat politiei sa faca descinderi si controale in randurile diasporei georgiene din Rusia, cerand "masuri severe impotriva georgienilor care locuiesc la Moscova si ca nici macar delictele mici sa nu fie lasate nepedepsite", potrivit AFP. Fortele speciale ale politiei au efectuat deja o descindere la cazinoul Kristall din Capitala, pe motiv ca "era controlat de structuri criminale georgiene". Un alt control a avut loc la Hotelul Tbilisi, folosit de diplomatii georgieni acreditati la Moscova, scopul fiind "redarea cladirii catre proprietarii de drept". Politia a efectuat descinderi si in piete, pentru a verifica documentele comerciantilor georgieni. Este o lovitura data atat economiei cat si demnitatii Georgiei, stiut fiind ca mare parte din veniturile acestei tari provin din banii trimisi acasa de cei un milion de georgieni care muncesc in Rusia. LA ONU. Pe plan international, Putin si-a dezlantuit puterea diplomatica, introducand in Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie prin care cere Georgiei sa-si retraga trupele din defileul Kodori, regiune muntoasa apropiata de Abhazia, o republica separatista prorusa pe care Rusia se teme ca Tbilisi incearca sa si-o insuseasca. Proiectul mai cere Georgiei sa renunte la transferarea in regiune a guvernului abhaz progeorgian, aflat in exil la Tbilisi. Rusia reactioneaza fata de intentiile lui Saakasvili de a "da afara" din Abhazia pacificatorii rusi si de a aduce fie pacificatori ai organizatiei GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova), fie trupe NATO sau UE, care sa solutioneze, eventual, diferendul in favoarea Georgiei.
IMPACIUITOR
|
Mihail Saakasvili a avertizat Rusia ca nu poate continua politica de "intimidare a vecinilor" sai, dar s-a declarat dispus sa deschida dialogul, cu conditia respectarii independentei tarii sale. "Nu puteti pretinde ca aveti acces la civilizatia moderna, la democratie, la piata economica, si in acelasi timp sa va intimidati vecinii", a spus presedintele georgian pentru postul de radio BBC Four. "Vrem sa deschidem dialogul, dar bazat pe conditii care sa ne permita sa fim liberi, independenti si sa ne dezvoltam", a adaugat el.
|
Citește pe Antena3.ro