x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficial SUA: Există dovezi privind "crime de război sistemice" comise de armata rusă în Ucraina

Oficial SUA: Există dovezi privind "crime de război sistemice" comise de armata rusă în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2022   •   22:45
Oficial SUA: Există dovezi privind "crime de război sistemice" comise de armata rusă în Ucraina

Beth Van Schaack, un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington, a afirmat luni seară că există dovezi privind "crime de război sistemice" comise de trupele ruse în Ucraina, informează postul de televiziune CNN.

"Există tot mai multe dovezi privind crime de război sistemice comise în toate regiunile în care au fost desfăşurate trupe ruse", a declarat Beth Van Schaack, emisarul american pentru Justiţie la nivel Global.

"Este vorba despre atacuri deliberate, generalizate şi disproporţionate împotriva populaţiei civile şi asupra infrastructurii civile, precum şi despre eforturi de acoperire a acestor acţiuni", a afirmat Beth Van Schaack, menţionând şi abuzuri asupra civililor şi asupra prizonierilor de război.

Beth Van Schaack a precizat că este dificil de stabilit dacă un atac specific este crimă de război. "Fiecare atac trebuie evaluat pentru a se stabili dacă erau obiective militare în apropiere sau dacă erau doar obiective civile, dar există un model care pare a indica atacuri asupra elementelor civile", a subliniat oficialul american. Van Schaack a afirmat că există şi informaţii clare despre "abuzuri fizice şi psihologice, inclusiv execuţii sumare, în cadrul operaţiunilor militare, precum cazuri de transferuri şi deportări forţate".

Autorităţile ucrainene acuză frecvent forţele militare ruse de crime de război. Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat săptămâna trecută că atât armata rusă, cât şi forţele militare ucrainene au torturat prizonieri în cursul conflictului din Ucraina.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Ucraina că a executat prizonieri de război, atribuind Administraţiei de la Kiev crime de război.

(sursa: Mediafax)

×