x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficialii SUA ştiau, cu trei zile înainte, că în Siria urmează să se producă un atac cu arme chimice!

Oficialii SUA ştiau, cu trei zile înainte, că în Siria urmează să se producă un atac cu arme chimice!

01 Sep 2013   •   22:01
Oficialii SUA ştiau, cu trei zile înainte, că în Siria urmează să se producă un atac cu arme chimice!

În conferinţa de presă susţinută în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele american Barack Obama a declarat că există evidenţe incontestabile că regimul condus de Bashar al-Assad a transportat arme chimice în suburbiile Damascului, în data de 21 august.
Ce a uitat să precizeze preşedintele Obama este faptul că administraţia sa fusese informată despre un potenţial atac cu gaze în Damasc cu trei zile înaintea evenimentului, scrie dailymail.co.uk.

Într-un raport al serviciilor de informaţii americane, dat publicităţii în cursul zilei de vineri, este menţionat faptul că existau evidenţe ale unui potenţial atac cu arme chimice în Damasc, cu trei zile înainte de a se produce. "Cu trei zile înaintea atacului, sursele umane şi cele de observaţie geospaţială au trimis o serie de informaţii care au condus la concluzia că regimul sirian pregăteşte un atac cu arme chimice", citează Dailymail din raportul amintit.

În conferinţa de presă în care au prezentat raportul, oficialii americani nu au răspuns în mod oficial întrebărilor care i-au chestionat cu privire la avertizarea rebelilor sirieni despre atacul iminent.

Doi membri ai opoziţiei siriene, aflaţi în exil, au declarat pentru revista Foreign Policy, că nu cunoşteau faptul că regimul al-Assad pregăteşte o ripostă chimică.
Dishad Othman, un activist sirian, specialist în securizarea reţelelor de comunicaţii, care trăieşte în Statele Unite a declarat pentru sursa citată că persoanele din opoziţia siriană cu care se află în contact nu a primit niciun avertisment despre un potenţial atac cu arme chimice. "Dacă ştiaţi, de ce nu aţi întreprins nicio acţiune", şi-a exprimat poziţia Othman.
Un alt opozant sirian, Razan Zaitouneh, locuitor al unuia dintre oraşele afectate de atac, a declarat: "Este incredibil faptul că nu au avertizat populaţia înainte ca această crimă a regimului să se producă".



×
Subiecte în articol: siria