Pentru mai mult de trei decenii, autorităţile federale s-au întrebat ce s-a întâmplat cu William Howard Hughes Jr, ofiţer al forţelor aeriene, care a dispărut în 1983. Pentru mai mult de trei decenii, acesta a evitat detectarea, scrie The Guardian.
Acest lucru s-a încheiat săptămâna trecută, când agenţii forţelor aeriene din SUA pentru investigaţii speciale l-au reţinut pe Hughes în California, unde a locuit de când a dispărut.
Hughes s-a înscris în forţele aeriene în 1973, muncea în Alabama şi studia la Institutul de Tehnologie al Forţelor Aeriene din Ohio. A fost transferat la baza aeriană Kirtland în Albuquerque, New Mexico, în 1981, fiind nevoit să lucreze cu sisteme de arme şi având acces la informaţii top secrete ale NATO.
Odată arestat, acesta a spus anchetatorilor că în vara anului 1983 a devenit depresiv pentru că făcea parte din forţele aeriene, aşa că a decis să plece.
Pe 1 august 1983, Hughes nu a apărut la muncă în Kirtland. Nu a mai apărut niciodată. Zece zile mai târziu, a fost declarat dispărut. În decembrie, acesta a fost declarat dezertor.
“Interviurile cu prietenii, asociaţii şi colegii nu au reuşit să ofere informaţii privind locaţia lui Hughes”, au spus forţele aeriene ale SUA într-o declaraţie. “Verificările efectuate de agenţiile de aplicare a legii atât din SUA, cât şi din străinătate nu au reuşit să-l localizeze”.
Autorităţile nu-l mai văzuseră pe Hughes din ziua în care a retras 28.500 de dolari din 19 conturi bancare în Albuquerque.
Soarta ofiţerului dispărut a fost descoperită în timpul unei anchete privind paşapoartele falsificate. Departamentul de stat din SUA intervieva un om care afirma că îl cheamă Barry O’Beirne. În cele din urmă, Hughes a recunoscut care este numele său real.