x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oleg Voronin, consilierul primarului Moscovei

Oleg Voronin, consilierul primarului Moscovei

de Corina Andriuta    |    02 Iul 2010   •   00:00
Oleg Voronin, consilierul primarului Moscovei

Cel mai bogat om din Moldova, Oleg Voronin, intră în administraţia rusă. Conform Novosti Moldova şi newsmoldova.ru, fiul ex-preşedintelui Vladimir Voronin va deveni consilier economic al primarului Moscovei, Iurii Lujkov. Una dintre primele decizii luate de Lujkov, după anunţarea acestei decizii, a fost aceea de a îndemna cetăţenii Moscovei să nu mai cumpere produse moldoveneşti! Oleg Voronin are o avere estimată la circa 1,5 miliarde de euro.



„Referitor la decizia luată de primarul Moscovei, are raţionamentele sale. Nu sunt la curent, nu ştiu care sunt motivele care au dus la luarea acestei decizii", a comentat Konstantin Zatulin, prim-vicepreşedinte al Comitetului Dumei de Stat a FR pentru problemele CSI şi relaţiile cu conaţionalii. În opinia importantului membru al partidului Edinaia Rossia, decizia lui Lujkov "poate ţine de intersectarea intereselor lui Oleg Voronin la Moscova cu obiectivele din capitala rusă. Poate este legată de dorinţa primarului de Moscova de a intensifica activitatea în Moldova, pe care el a iniţiat-o în trecut. Decizia în această formă este demonstrarea unui anumit sprijin candidatului la postul de Preşedinte al Moldovei Vladimir Voronin".

Acuzat, în Moldova, şi nu numai pentru diverse activităţi economice – considerate la limita legalităţii sau chiar ilegale, Oleg Voronin este văzut foarte bine în capitala Rusiei chiar şi de către opoziţie. „Bunăstarea este o chestiune relativă. Una este să edifici economia, având acces la petrol, gaze, cărbune, metal, lemn etc, şi e cu totul altceva, neavând nimic, practic numai cu entuziasm, să construieşti în ţara cu populaţia de 3 milioane de oameni un port nou-nouţ, o nouă cale ferată, să revitalizezi munca întreprinderilor, care părea că s-a stopat pentru totdeauna. Mulţi ar putea să se laude cu aceasta? Nu prea cred. Iar Oleg Voronin poate s-o facă pe bună dreptate”, a spus Boris Nemţov, unul dinrtre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei.

În loc ca decizia venită din inima Rusiei să dea speranţe Moldovei pentru o mai bună colaborare economică cu Moscova, lucrurile stau cu totul invers. Conform Interfax, primarul Iurii Lujkov a lansat un apel destul de ciudat către moscoviţi: „Nu mai cumpăraţi produse din Republica Moldova, în semn de protest faţă de decretarea în această ţară a zilei de 28 iunie ca una de ocupaţie sovietică. Boicotul trebuie menţinut până atunci când autorităţile moldovene îşi vor anula decretul şi vor prezenta cetăţenilor din Moldova şi din Federaţia Rusă scuzele de rigoare". Conform lenta.ru, Lujkov - lider al Edinaia Rossia - este convins că decretul emis de oficialităţile de la Chişinău este pur „o duşmănie deschisă cu Rusia".  Nu este prima dată când Lujkov are astfel de ieşiri. În urmă cu trei ani acesta a făcut un apel către ruşi să boicoteze produsele importate din Estonia. Supărarea primarului a venit, scrie sursa citată, după ce la Talin a fost demontat un monument al ostaşilor sovietici!


×
Subiecte în articol: externe