x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olmert are cancer

Olmert are cancer

de Irina Cristea    |    30 Oct 2007   •   00:00
Olmert are cancer
Sursa foto: GIL NEHUSHTAN/

La un an de cănd a preluat postul de prim-ministru, lăsat vacant de Ariel Sharon, aflat in continuare in comă, şeful Guvernului israelian a anunţat că suferă de cancer.

La un an de cănd a preluat postul de prim-ministru, lăsat vacant de Ariel Sharon, aflat in continuare in comă, şeful Guvernului israelian a anunţat că suferă de cancer.

Premierul israelian Ehud Olmert a susţinut ieri o conferinţă de presă surpriză, in care a anunţat că a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Şeful Executivului le-a comunicat israelienilor că stadiul in care se află boala nu-l obliga să işi facă publică starea de sănătate dar a subliniat că a recurs la acest gest "de dragul transparenţei". "Cetăţenii Israelului au dreptul să ştie şi consider că este de datoria mea publică să ii informez", a spus Olmert.

OPTIMIST. Premierul care i-a succedat lui Ariel Sharon, care este in continuare ţinut in viaţă in mod artificial după mai multe accidente cerebrale, s-a arătat optimist şi increzător că va reuşi să invingă boala. El a spus că medicii l-au incurajat in acest sens şi că nu are de gănd să renunţe la prerogativele sale. Mai mult, el a precizat că agenda sa pe termen scurt nu va suferi schimbări, confirmăndu-şi participarea la o conferinţă regională organizată de SUA in scopul promovării păcii in Orientul Mijlociu. In paralel cu continuarea activităţii de premier, Olmert va urma un tratament prescris de medici şi va suferi o intervenţie chirurgicală pentru extirparea tumorii, pe care a prezentat-o drept "miscroscopică" şi "fără metastază".

Anunţul făcut de Ehud Olmert are loc in contextul unei perioade nu tocmai favorabile, din punct de vedere politic, pentru Guvernul său. Campania militară de anul trecut, din Libia, şi o serie de scandaluri de corupţie, implicăndu-l inclusiv pe premier, i-au ştirbit serios popularitatea.

Ehud Olmert nu este singurul şef de stat sau guvern care şi-ar continua activitatea politică deşi suferă de o boală gravă. Fostul preşedinte francez Francois Mitterand s-a aflat la putere incă patru ani după ce a anunţat că suferă de cancer la prostată.

Un alt fost şef de stat, cehul Vaclav Havel, diagnosticat cu cancer pulmonar, a suferit o intervenţie chirurgicală in 1996 şi a mai condus ţara pănă in 2003.

irina.cristea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe olmert