x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omenirea, la cinci minute de Apocalipsă. Cum se poate da ceasul înapoi

Omenirea, la cinci minute de Apocalipsă. Cum se poate da ceasul înapoi

11 Ian 2012   •   15:34
Omenirea, la cinci minute de Apocalipsă. Cum se poate da ceasul înapoi

"Ceasul Apocalipsei", un sistem de masurare folosit de oamenii de stiinta pentru a estima cat de aproape se afla omenirea de distrugere, a fost dat inainte cu un minut. Ceasul indica acum ora 11.55, ora 12.00 fiind considerata ora la care omenirea va fi distrusa.

Ceasul este dat inainte sau inapoi de "The Bulletin of the Atomic Scientists (BAS)", o publicatie online la care contribuie oameni de stiinta din intreaga lume si care monitorizeaza evenimentele politice, schimbarile climaterice si, in special, pericolele pe care inarmarea nuclerara le presupune.

Este pentru prima data cand ceasul este ajustat in ultimii doi ani. In ianuarie 2010, ceasul fusese dat inapoi cu un minut. Pentru a explica de ce omenirea este mai aproape de catastrofa, BAS a dat urmatoarele argumente.

"Confruntati cu pericole clare si imediate privind proliferarea armelor nucleare si schimbarea climei, precum si cu nevoia de a gasi surse sustenabile si sigure de energie, conducatorii lumii nu fac nimic sa schimbe starea de fapt. Lipsa de reactie in fata unor probleme cheie, precum schimbarea climei si cresterea tensiunilor politice internationale au motivat ajustarea ceasului", se arata in comunicatul BAS.

"Din punctul nostru de vedere, provocarea numarul unu a secolului 21, care sa ne permita supravietuirea, este asigurarea surselor de energie in tarile industrializate sau in curs de dezvoltare fara daune suplimentare asupra mediului inconjurator. De asemenea, armele nucleare nu trebuie sa mai fie dezvoltate, dimpotriva, numarul lor ar trebui redus".

BAS a comunicat punctual si ce schimbari ar trebui facute pentru ca ceasul sa nu mai fie dat inainte:

* Ratificarea de catre SUA si China a Tratatului Comprehensiv de Interzicere a Testelor Nucleare si extinderea tratatului privind interzicerea producerii de materiale fisionabile;

* Implementarea unor standarde mai stricte in ceea ce priveste siguranta si securitatea la centralele nucleare si interzicerea proceselor de reprocesare a plutoniului din combustibilul consumat cu scopul de a produce arme nucleare;

* Sporirea puterii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica astfel incat sa poata supraveghea extragerea materialelor nucleare, procesarea lor precum si transportul acestora.

* Adoptarea si implementarea acordurilor de reducere a emisiilor de carbon prin deduceri de taxe pentru operatori si adaptarea legislatiei nationale;

* Modernizarea termocentralelor bazate pe arderea de carbune si introducerea obligativitatii de a aduna si stoca dioxidul de carbon produs;

* Cresterea investitiilor publice si incurajarea investitiilor private in metode alternative de producere a energiei precum morile de vant sau panourile solare, investirea in cercetare si dezvoltarea tehnologiilor de inmagazinare a energiei, precum si divulgarea descoperirilor esentiale restului lumii.

×