x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Risc crescut de răspândire a bolilor în Gaza

Risc crescut de răspândire a bolilor în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    17 Noi 2023   •   23:45
Risc crescut de răspândire a bolilor în Gaza
Sursa foto: Hepta

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că există un risc crescut de răspândire a bolilor în Gaza, în condițiile în care populația s-a înghesuit în adăposturi cu hrană și apă curată puține.

"Suntem extrem de îngrijorați de răspândirea bolilor odată cu sosirea sezonului de iarnă", a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate, conform Reuters.

Acesta a precizat că au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și peste 44.000 de cazuri de diaree, cifre mult mai mari decât cele așteptate.

OMS a avertizat anterior cu privire la "tendințele îngrijorătoare" în ceea ce privește răspândirea bolilor în Gaza, unde bombardamentele și ofensiva terestră au perturbat sistemul de sănătate, accesul la apă potabilă și au obligat oamenii să se înghesuie în adăposturi.

Începutul sezonului ploios și posibilitatea unor inundații cresc, de asemenea, temerile că sistemul de canalizare al enclavei va fi copleșit și că bolile se vor răspândi.

Lipsa combustibilului a forțat deja închiderea stațiilor de pompare a apelor uzate și a instalațiilor de desalinizare, crescând riscul de contaminare a apei și de apariție a unor boli.

Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat vineri că aproximativ 813.000 de persoane strămutate în interiorul țării se află în cel puțin 154 de adăposturi administrate de UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

"Supraaglomerarea duce la răspândirea bolilor, inclusiv a bolilor respiratorii acute și a diareei, ceea ce ridică probleme de mediu și de sănătate", a avertizat OCHA.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: oms gaza boli