Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri, în unanimitate, o rezoluţie care cere încetarea ''tuturor războaielor în Africa până în 2020'', un obiectiv ce se bazează pe un angajament al ţărilor africane din 2013 şi care nu a fost realizat până în prezent, relatează AFP.
Scopul unei "Africi fără conflict" a fost cuprins într-o declaraţie solemnă adoptată la 26 mai 2013, la cea de-a 50-a aniversare a Organizaţiei Uniunii Africane.
În 2019, cele mai importante operaţiuni de menţinere a păcii ale ONU continuă să fie în Africa, respectiv în Sudanul de Sud, în Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană şi Mali.
"Este esenţial ca Uniunea Africană, statele membre, populaţia şi instituţiile lor, inclusiv societatea civilă, să construiască o Africă fără conflict", subliniază rezoluţia adoptată de ONU.
Consiliul de Securitate "îşi exprimă sprijinul faţă de iniţiativele care vizează găsirea de soluţii africane la problemele africane, recunoscând în acelaşi timp că este nevoie de cooperare şi parteneriate internaţionale pentru a accelera progresele spre realizarea acestui obiectiv continental", se precizează în textul rezoluţiei.
Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Africană sunt, de asemenea, ''chemate să-şi sporească eforturile pentru a-şi coordona acţiunile într-un mod complementar în toate formele de răspuns la conflicte, de la prevenire şi mediere la reconstrucţia post-conflict şi dezvoltare, trecând prin menţinerea şi consolidarea păcii", notează sursa citată.
În acest sens, un proiect de rezoluţie iniţiat la sfârşitul anului 2018 de către Africa privind o cofinanţare de către Organizaţia Naţiunilor Unite a operaţiunilor de pace africane rămâne în impas. "Proiectul a fost îngropat" ca urmare a reticenţelor Statelor Unite, primul cel mai mare contribuabil financiar al ONU, a afirmat un diplomat.
Pentru a "pune bazele solide pentru o pace şi stabilitate durabile", ONU "îndeamnă statele membre ale Uniunii Africane să consolideze buna guvernare, în special eliminarea corupţiei, consolidarea instituţiilor democratice, respectarea drepturilor omului şi responsabilitatea", a indicat de asemenea rezoluţia adoptată miercuri.
AGERPRES