x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU acuză atrocitățile Moscovei: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina, în ultimele şase luni!

ONU acuză atrocitățile Moscovei: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina, în ultimele şase luni!

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2023   •   11:34
ONU acuză atrocitățile Moscovei: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina, în ultimele şase luni!
Sursa foto: Hepta

Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri la Kiev, care consemnează un bilanţ de 10.000 de civili ucişi de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, informează EFE, citată de Agerpres.

"La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi", se afirmă în raport. "În ultimele şase luni, războiul a făcut, în medie, şase victime civile pe zi", subliniază documentul.

Raportul documentează "atacurile constante cu rachete asupra zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii critice" şi bombardamentele ruseşti asupra industriei de cereale şi a infrastructurii agricole şi care "continuă să semene frică şi distrugere" pe întreg teritoriul Ucrainei.

Printre efectele războiului asupra populaţiei, investigaţia ONU subliniază consecinţele economice ale invaziei ruse pentru milioane de persoane.

Tortura generalizată cu bătăi, şocuri electrice, execuţii simulate, violenţe sexuale şi alte forme de maltratare a prizonierilor de război şi civililor ucraineni de către forţele ruse în teritoriile ocupate reprezintă o altă încălcare sistematică şi documentată a drepturilor omului.

Documentul semnalează de asemenea şantajul exercitat asupra cetăţenilor ucraineni în zonele ocupate pentru a accepta cetăţenia rusă, fără de care li se refuză adeseori accesul la serviciile de bază.

Bărbaţii ucraineni din aceste zone se confruntă, de asemenea, cu ameninţarea de a fi trimişi pe front pentru a lupta de partea Rusiei împotriva forţelor armate ale ţării lor.

Un alt abuz denunţat în raport vizează transferul forţat de copii şi minori ucraineni, care în multe cazuri se aflau în grija statului ucrainean şi care suferă de dizabilităţi mintale şi intelectuale, dintr-o zonă ocupată în alta sau pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Cât priveşte partea ucraineană, în raportul respectiv este exprimată îngrijorarea cu privire la cele aproape 8.000 de urmăriri penale împotriva unor presupuşi colaboraţionişti până în luna iulie a acestui an. Potrivit datelor citate, justiţia din Ucraina a pronunţat condamnări în "aproape toate" cazurile care au fost judecate.

Cei acuzaţi sunt adeseori persoane care au colaborat cu autorităţile ruse staţionate în teritoriile ocupate de Rusia şi eliberate ulterior de Ucraina, care au acceptat să lucreze cu ocupanţii în diferite poziţii de responsabilitate. Multe dintre aceste persoane au declarat anchetatorilor ONU că au făcut asta sub ameninţare.

În plus, raportul critică "severitatea" cu care sunt urmărite penal şi uneori condamnate infracţiuni non-violente, cum ar fi justificarea invaziei ruse pe reţelele de socializare, şi solicită mai multă claritate în legislaţie pentru a evita deciziile arbitrare în această privinţă. Media ucrainene au relatat anterior cazuri de femei pensionare condamnate la ani grei de închisoare pentru like-uri la astfel de conţinuturi ruseşti în reţeaua de socializare Odnoklassniki, care au fost interpretate drept "glorificarea invaziei ruse în Ucraina", după cum a relatat în 29 septembrie serviciul ucrainean al BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: atrocitati rusia onu