x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU autorizează desfăşurarea a 300 de observatori în Siria

ONU autorizează desfăşurarea a 300 de observatori în Siria

21 Apr 2012   •   17:04
ONU autorizează desfăşurarea a 300 de observatori în Siria

Potrivit textului rezolutiei, cei 300 de observatori militari vor trebui desfasurati pe teren 'rapid' 'pentru o perioada initiala de 90 de zile'. Dar este nevoie ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sa stabileasca mai intai daca 'consolidarea' incetarii focului permite trimiterea acestora. Armistitiul dintre armata siriana si insurgentii care incearca sa-l inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad este incalcat in mod constant. Consiliul de Securitate a adoptat anterior o rezolutie care a autorizat trimiterea a 30 de observatori militari.

Rezolutia adoptata sambata cere guvernului de la Damasc 'sa vegheze la buna desfasurare' a misiunii si in special sa asigure observatorilor 'libertatea de circulatie si accesul deplin' in toate zonele tarii, 'o comunicare neingradita' si 'garantii de securitate'. Textul mai subliniaza 'necesitatea ca guvernul sirian si ONU sa se puna de acord rapid asupra mijloacelor de transport adecvate' (avioane sau elicoptere) pentru deplasarea observatorilor pe teritoriul tarii. De asemenea, se solicita autoritatilor de la Damasc sa respecte 'in mod vizibil si integral' angajamentul de a retrage trupele si armamentul greu din zonele urbane.

Unele state europene au cerut ca in textul rezolutiei sa se includa si amenintarea instituirii unor noi sanctiuni impotriva Siriei, daca armata sa nu se va retrage din orase, dar aceasta solicitare nu se regaseste in rezolutia votata.AGERPRES

×