x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU, luata drept tinta - Patru observatori ai Natiunilor Unite, ucisi in Liban

ONU, luata drept tinta - Patru observatori ai Natiunilor Unite, ucisi in Liban

de Anca Aldea    |    27 Iul 2006   •   00:00
ONU, luata drept tinta - Patru observatori ai Natiunilor Unite, ucisi in Liban

Israelul cauta tinte ale Hezbollah acolo unde nu sunt. Marti-noapte, un post al unei misiuni umanitare a Natiunilor Unite la Khiam, in sudul Libanului, a fost atacat de avioanele si de artileria Israelului.

Bilantul este tragic - patru observatori ONU si-au pierdut viata. Atacul a fost atat de dur incat trupul unuia dintre observatori nu fusese inca scos ieri, la pranz, de sub daramaturi. Corpurile celorlalti trei responsabili ONU au fost recuperate la cateva ore de la bombardamentul care a avut drept tinta cladirea de doua etaje.

UN ACT DELIBERAT? Asaltul a fost aspru condamnat de intreaga comunitate internationala, secretarul general al ONU, Kofi Annan, apreciind ca "aparent"" a fost vorba de un act deliberat, informeaza Reuters.

Annan a cerut Israelului sa deschida imediat o ancheta, mai ales ca baza ONU atacata de Israel se afla acolo de mai multa vreme si era semnalizata clar. Annan a amintit totodata de promisiunea facuta de seful Guvernlului israelian cu privire la planurile clare de protejare a bazelor Natiunilor Unite de pe teritoriul libanez. "Am primit personal asigurari de la premierul israelian Ehud Olmert ca pozitiile ONU nu vor fi atacate", a spus Annan.

Replica ambasadorului israelian la ONU, Dan Gillerman, a venit imediat. Acesta a respins acuzatiile lui Annan, exprimandu-si consternare cu privire la declaratiile oficialului ONU.

"Sunt socat si nelinistit de declaratia pripita a secretarului general, care insinueaza ca Israelul a atacat deliberat postul ONU. Sunt surprins de aceste afirmatii premature si eronate facute de secretarul general, care, in timp ce solicita o ancheta, a anuntat deja concluziile acesteia", a spus Gillerman, afirmand ca "Israelul regreta sincer moartea tragica a personalului ONU".

PRECEDENT. Nu este prima data cand fortele israeliene lovesc tinte ale misiunii umanitare UNIFIL (Forta Interimara a ONU in Liban). Un obuz lansat de un tanc israelian a lovit luni un post UNIFIL din sudul Libanului, provocand ranirea a patru militari ghanezi, iar saptamana trecuta un militar indian din fortele ONU a fost ranit in conditii similare.

AJUTOARE
Diplomati din Statele Unite, Orientul Mijlociu si Europa s-au intalnit ieri la Roma pentru a gasi un compromis pentru criza din Liban. Israelul, Siria, Iranul si reprezentanti ai Hezbollah nu au fost invitati la conferinta. Aflat la discutii, premierul libanez, Fouad Siniora, a cerut ieri Israelului sa plateasca compensatii pentru distrugerile "barbare" provocate de atacuri. "Israelul nu poate sa ignore la infinit reglementarile internationale", a amintit Siniora. Surse de la Roma au anuntat ieri ca ONU va trimite in Liban un prim convoi de ajutoare, in cadrul Programului Alimentar Mondial (PAM). Convoiul, format din zece camioane cu 90 de tone de hrana si medicamente, "deschide un culoar crucial pentru realimentarea zonei Tyr", se arata intr-un comunicat PAM.
×
Subiecte în articol: externe