x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU: Phenianul are cel puţin o instalaţie nucleară secretă

ONU: Phenianul are cel puţin o instalaţie nucleară secretă

01 Feb 2011   •   09:56
ONU: Phenianul are cel puţin o instalaţie nucleară secretă

Potrivit unui raport ONU ce va fi publicat săptămâna aceasta, Coreea de Nord are cel puţin o instalaţie nucleară secretă, relatează BBC News, citat de realitatea.net.

Raportul se bazează pe probe de la expertul american Siegfried Hecker, care a vizitat o instalaţie secretă în noiembrie. El a declarat experţilor ONU că centrifugele pe care le-a văzut provin probabil de la alte instalaţii secrete, potrivit unor surse. Raportul a fost predat Consiliului de Securitate săptămâna trecută.

Oficialii nord-coreeni i-au arătat americanului o instalaţie deplin funcţională pentru îmbogăţirea uraniului, la complexul din Yongbyon, în noiembrie.

Raportul conchide că centrifugele şi alte echipamenmte de la reactorul Yongbyon au operat anterior într-unul sau mai multe locuri secrete.

Potrivit diplomaţilor, Hecker le-a spus experţilor că este puţin probabil ca Nordul să fi fabricat singur tot echipamentul. Este mai probabil ca Phenianul să fi importat unele materiale şi să le fi asamblat în cel puţin un loc secret, înainte de a le muta la Yongbyon.

Raportul recomandă înăsprirea sancţiunilor, pentru a include blocarea de bunuri şi interdicţii de deplasare.

×