x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU - Rezolutie revizuita

ONU - Rezolutie revizuita

de Anca Aldea    |    10 Aug 2006   •   00:00
ONU - Rezolutie revizuita

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite urmeaza sa schimbe proiectul de rezolutie privind Libanul, la cererea explicita a reprezentantilor Ligii Arabe trimisi la New York.

Proiectul de rezolutie franco-american va fi modificat, iar Washingtonul si Parisul par dispuse sa revizuiasca textul initial. Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a cerut ieri Beirutului sa ofere garantii pentru retragerea militiilor Hezbollah din sudul tarii. Potrivit ministrului, oferta Beirutului de a desfasura 15.000 de militari in sudul Libanului reprezinta un pas inainte semnificativ, fiind propusa de un guvern care include si ministri Hezbollah.

Pe fundalul eforturilor diplomatice pentru solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu, aviatia israeliana a bombardat ieri o tabara de refugiati palestinieni din Liban. Si Cisiordania a fost bombardata de un elicopter israelian. Atacul, lansat asupra unei tabere de refugiati din Jenin, dupa cum a declarat un oficial palestinian, s-a soldat cu moartea a doi oameni. Armata israeliana a refuzat sa confirme informatia.

PLAN. In paralel, ministrul israelian al Comertului si Industriei, Eli Yishai, a propus distrugerea completa a satelor de unde Hezbollah lanseaza rachete. Cabinetul de securitate s-a reunit ieri pentru a lua o decizie referitoare la extinderea operatiunilor terestre israeliene, sub conducerea noului comandant, generalul maior Moshe Kaplinsky.

LUNETISTII
Armata israeliana foloseste in Liban comandouri care au luptat in Cecenia. Potrivit ziarului israelian Yediot Aharonot, israelieni de origine rusa, care au fost lunetisti ai armatei ruse trimisi in misiuni in Cecenia, opereaza in prezent in sudul Libanului in cadrul unitatilor de rezervisti. Tragatorii de elita, cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani, care au emigrat in Israel in anii ’90, se afla in zona orasului Bint Jbeil. Oficial, Israelul nu a confirmat informatia.

OPERATIUNE EXTINSA
Cabinetul israelian a autorizat ieri extinderea ofensivei terestre in Liban, posibil pana la raul Litani, la circa 20 de kilometri nord de granita, relateaza AFP. Raidurile israeliene si ripostele Hezbollah continua sa faca victime si uriase pagube materiale in ambele tabere. Ieri-dimineata, o cladire din valea Bekaa din Liban, unde se presupunea ca locuia un oficial Hezbollah, s-a prabusit (foto), provocand moartea a cinci persoane din aceeasi familie si ranirea grava a altor doua.

LIDERUL HEZBOLLAH AMENINTA DIN NOU
Intr-un discurs difuzat pe postul de televiziune Al-Manar, al doilea de la escaladarea violentelor in Liban, Hassan Nasrallah (foto), liderul gruparii Hezbollah, s-a declarat de acord cu decizia Guverului libanez de a desfasura armata in sudul tarii, controlat de formatiunea sa, apreciind ca aceasta initiativa va ajuta la adoptarea unei rezolutii ONU pentru incetarea focului. In plus, Nasrallah a tinut sa transmita un "mesaj special" locuitorilor arabi din orasul israelian Haifa, sugerandu-le sa paraseasca cat mai repede zona. "Va cer sa parasiti orasul. In trecut, prezenta voastra si ceea ce vi s-a intamplat ne-au facut sa ezitam in a ataca orasul", a precizat liderul miscarii de gherila. El a adaugat ca miscarea pe care o conduce si-a pastrat intacta capacitatea de a lansa rachete asupra statului evreu, dupa patru saptamani de lupte intense. "Vom transforma teritoriul din sudul tarii intr-un mormant pentru militarii inamicului", a conchis Nasrallah. (Maria Toader)
×
Subiecte în articol: externe hezbollah