x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU - Romii se plang ca sunt discriminati

ONU - Romii se plang ca sunt discriminati

de Corina Andriuta    |    30 Ian 2007   •   00:00
ONU - Romii se plang ca sunt discriminati

Acuzati de statele europene de neintegrare in societate, romii si sinti au luat pozitie si s-au adresat Organizatiei Natiunilor Unite. Ei sunt convinsi ca lagarele naziste au fost inlocuite cu locuitul in case mizere si invatatul in scoli segregate.

Biroul permanent al ONU din New York a gazduit astazi expozitia vernisaj "Holocaust fata de sinti si rromi si rasismul modern din Europa". Reprezentantii Grupului de specialitate pe problemele Romilor, Tiganilor si Travellers ( MG-S-ROM), citati de www.polit.ru, nu au scapat ocazia de a protesta fata de situatia sociala pe care o au in prezent.

ACUZE. Ian Naysmith, presedintele ( MG-S-ROM) s-a aratat dezamagit la New York de modul in care comunitatea pe care o reprezinta este privita in Europa. Conform polit.ru, reprezentantii romilor au facut un apel special catre ONU pentru solutionarea acestei situatii: "Noi, reprezentantii romilor din Europa, rugam ONU sa sustina tiganii, care sunt o minoritate etnica, si sa-i apere de discriminarea sociala". La expozitia realizata pentru a aminti de Holocaustul din timpul celui de-al doilea razboi mondial, romii au scos in evidenta duritatea acelor ani: "Fiecare al patrulea reprezentant al acestui popor a murit in anii Marelui Razboi Mondial". Conform sursei citate, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a indemnat Europa la toleranta: "Ii rugam pe oameni sa fie precauti fata de formele moderne de antisemitism si netoleranta rasiala".

In septembrie 2006, Aladar Horvath, reprezentantul romilor din Ungaria, se arata socat de viata pe care romii, in opinia sa, o traiesc in comunitatile europene: "Cartierele mizere, scolile segregate au luat locul lagarelor de odinioara, care si astazi dau nastere discriminarii noastre."

×
Subiecte în articol: externe