x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OPEC avertizează UE: Perspectivele actuale fac ca petrolul rusesc să fie imposibil de înlocuit

OPEC avertizează UE: Perspectivele actuale fac ca petrolul rusesc să fie imposibil de înlocuit

14 Apr 2022   •   09:00
OPEC avertizează UE: Perspectivele actuale fac ca petrolul rusesc să fie imposibil de înlocuit

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat Uniunea Europeană că ar fi „aproape imposibil” ca petrolul rusesc să fie înlocuit dacă livrările sunt întrerupte din cauza sancţiunilor sau a boicotului, scrie Business Insider, preluat de Ziarul Financiar.

„Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

„Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere de această amploare”, a declarat Barkindo.

OPEC şi UE s-au întâlnit luni pe fondul presiunilor exercitate asupra UE de a impune o interdicţie asupra petrolului rusesc din cauza atrocităţilor comise de Federaţia Rusă în războiul din Ucraina. Blocul comercial a cerut, de asemenea, ca OPEC să ia în considerare creşterea ofertei, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ 25% din importurile sale de petrol, dar blocul comercial – care a interzis cărbunele rusesc şi are în vedere un embargo petrolier – încearcă să se îndepărteze în totalitate de energia rusă. Preţurile petrolului au crescut deja cu 30% până în prezent, din cauza războiului din Ucraina, a perturbării fluxurilor comerciale legate de boicot şi a sancţiunii împotriva Rusiei.

Barkindo de la OPEC a spus că „piaţa extrem de volatilă” se datorează mai degrabă factorilor politici decât elementelor fundamentale ale cererii şi ofertei pieţei de petrol.

Luna trecută, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat că OPEC+ – care include OPEC şi alţi producători importanţi precum Rusia – va lăsa politica în afara procesului decizional, potrivit CNBC.

OPEC+ a anunțat luna trecută că va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în luna mai pentru a face faţă unei redresări a cererii pe măsură ce pandemia se va atenua.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrol