x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operațiune complexă: A început restaurarea vitraliilor deteriorate de fum de la Notre-Dame

Operațiune complexă: A început restaurarea vitraliilor deteriorate de fum de la Notre-Dame

04 Sep 2022   •   21:00
Operațiune complexă: A început restaurarea vitraliilor deteriorate de fum de la Notre-Dame
Sursa foto: Hepta

Specialiștii au început o operațiune complexă, care are ca scop restaurarea vitraliilor deteriorate de fum de la catedrala Notre-Dame din Paris, potrivit Reuters.

Majoritatea vitraliilor catedralei istorice au rezistat la căldură și la flăcări atunci când Notre-Dame de Paris a suferit daune structurale importante în urma unui incendiu de proporții. Totuși ferestrele s-au murdărit din cauza fumului și prafului, blocând lumina și acoperind culorile vechi de 170 de ani.

La mai bine de trei ani de la incendiul de proporții, opt producători de sticlă din Franța au început operațiunea minuțioasă de curățare și restaurare a 39 de ferestre înalte din mai multe părți ale catedralei medievale.

Flavie Serriere Vincent-Petit, șefa unei companii din Troyes, a primit sarcina de a restaura 22 de ferestre.

Procesul de curățare a sticlei presupune frecarea ușoară a suprafeței cu bumbac îmbibat în apă și etanol. Este un proces delicat și repetitiv care are ca scop colectarea depunerilor fără a deteriora vopseaua de pe sticlă.

„Există o fază majoră de curățare, pentru a spăla atât praful incendiului, cât și murdăria rezultată din respirația umană, precum și funinginea de la lumânări, astfel încât să putem pune ferestrele la loc și să redăm întreaga luminozitate la Notre-Dame", a declarat ea.

După incendiul din aprilie 2019 care i-a distrus acoperișul, catedrala a fost închisă pentru restaurare. Scopul operațiunii este de a redeschide catedrala, care datează din secolul al XII-lea, până în 2024, când Franța va găzdui Jocurile Olimpice.

Vitraliile de la Notre-Dame au fost create de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc, care a proiectat și turla de 96 de metri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Notre-Dame