Sute de intreprinzatori greci si-au mutat afacerile in statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele si asigurarile sociale din ce in ce mai mari si pana la lipsa de securitate sociala si economica, relateaza AFP intr-un amplu comentariu despre urmarile crizei asupra Greciei.
AFP a stat de vorba cu mai multi intreprinzatori care pentru moment se declara multumiti de miscarea facuta. Yannis Zois, originar din insula Corfu , si-a deschis prima cafenea la Sofia in urma cu trei ani, iar acum are deja trei. Zois face parte dintre sutele de mici intreprinzatori greci care s-au refugiat in Bulgaria de la inceputul crizei. De profesie inginer electronist, Zois are afaceri in domeniul cafenelelor in Grecia, Italia si Germania de 15 ani, lasand fratilor sai administrarea firmei de distributie din Corfu.
Circa 3.800 de intreprinderi grecesi au fost inregistrate fiscal in Bulgaria din 2011, fata de 2.100 in anul precedent, potrivit Agentiei guvernamentale de resort. Inainte de criza insa, nu erau decat cateva sute.
In Bulgaria impozitul este de 10 la suta pentru intreprinzatori, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru inregistrarea unei intreprinderi este simbolic - un euro - iar mana de lucru nu este nici pe departe atat de scumpa ca in Grecia.
Grecia este in mod traditional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este detinut de bancile grecesti. Dupa o scadere simtitoare in 2009, Bulgaria a reusit in 2010 si 2011 sa readuca exporturile catre Grecia la nivelul de dinainte de criza, de 1,5 miliarde de euro. In plus, anual, un milion de turisti greci vin in Bulgaria. De altfel, din ce in ce mai multi cetateni greci profita de ratele dobanzilor la depozitele bancare pentru a-si plasa economiile din Bulgaria, potrivit Ministerului bulgar de Finante. Chiar si firmele fara probleme speciale prefera sa se mute din cauza lipsei de securitate in Grecia.