x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Operaţiunile militare israeliene din Gaza continuă, palestinienii ating Tel Aviv-ul cu rachetele

Operaţiunile militare israeliene din Gaza continuă, palestinienii ating Tel Aviv-ul cu rachetele

de Marina Constantinoiu    |    15 Noi 2012   •   20:46
Operaţiunile militare israeliene din Gaza continuă, palestinienii ating Tel Aviv-ul cu rachetele
Sursa foto: AHMAD GHARABLI/AFP
O escaladare a violenţelor care pune la încercare inclusiv relaţia egipteano-israeliană.
Şapte palestinieni au fost ucişi joi în raiduri efectuate de către aviaţia israeliană asupra Fâşiei Gaza, iar trei civili israelieni au fost ucişi de un tir de rachetă în sudul Israelului, potrivit unor surse palestiniene şi israeliene, citate de AFP.  În total, 15 palestinieni au fost ucişi, inclusiv doi minori şi o femeie, iar cel puţin alţi 150 au fost răniţi de la începutul Operaţiunii "Pilonul Apărării", declanşată miercuri după-amiaza odată cu asasinarea ţintită a lui Ahmad Jaabari, conducătorul operaţiunilor militare din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas, potrivit unor surse medicale.  Începând de miercuri după-amiaza, forţele aeriene isreliene au efectuat "aproximativ 150 de lovituri" asupra enclavei palestiniene, potrivit unei purtătoare de cuvânt, care a precizat că "cel puţin 195 de rachete" au fost trase asupra Israelului, dintre care 48 au fost interceptate de către sistemul antirachetă Iron Dome.

Escaladarea violenţelor în Gaza a înregistrat o premieră joi, o dată cu lansarea de rachete palestiniene în direcţia Tel Aviv, fiind pentru prima oară când rachete palestiniene ajung atât de departe în interiorul teritorului israelian. Prima rachetă a căzut într-o zonă nepopulată din Rishon LeTzion, cea de-a doua a explodat în Marea Mediterană, în largul metropolei Tel Aviv. Niciunul dintre atacuri nu s-a soldat cu victime, dar reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Israel. Anterior, trei civili - doi bărbaţi şi o femeie - au fost ucişi în urma unui tir de rachetă asupra unui imobil de patru etaje, la Kiryat Malachi, un oraş cu aproximativ 20.000 de locuitori, la aproximativ 30 de kilometri de Fâşia Gaza, potrivit poliţiei israeliene. Alte cinci persoane au fost rănite, inclusiv un bebeluş, potrivit serviciilor de salvare.

Armata israeliană s-a declarat pregătită, "dacă va fi necesar", să lanseze o operaţiune terestră în Fâşia Gaza, după ce l-a ucis miercuri, într-un raid, pe Ahmad Jaabari, liderul aripii militare a mişcării palestiniene islamiste Hamas, relatează AFP.  "Toate opţiunile sunt pe masă. Dacă va fi necesar, armata este pregătită să lanseze o operaţiune terestră în (Fâşia) Gaza", a scris un purtător de cuvânt militar într-un mesaj postat pe contul său oficial de Twitter.

 Potrivit unor martori oculari, zeci de tancuri aparţinând armatei israeliene erau staţionate în apropierea barierei de securitate instalată între Israel şi acest teritoru palestinian.
 Armata a mai anunţat că a vizat instalaţii de lansare a unor rachete aparţinând mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

 "Armata a luat ca ţintă un număr semnificativ de instalaţii (de lansare) de rachete cu o rază de acţiune (de peste 40 de kilometri) operate de către Hamas", a anunţat un purtător de cuvânt militar, într-un comunicat.

 Textul evocă "o lovitură semnificativă dată capacităţii de a lansa rachete şi depozitelor de muniţie" aparţinând Hamas şi altor grupări armate din Fâşia Gaza.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, Avital Leibovich, a declarat că "eliminarea" într-un raid, miercuri, a şefului militar al Hamasului reprezintă începutul unei operaţiuni militare împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza.

Rusia apreciază că bombardamentele efectuate de către Israel în Fâşia Gaza sunt o reacţie "disproporţionată" la atacuri "inacceptabile" din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas, a declarat joi Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. "Atacurile din sudul Israelului, la fel ca bombardamentele disproporţionate (ale Israelului) asupra (Fâşiei) Gaza, mai ales atunci când produc victime civile în amebele tabere, sunt total inacceptabile", a declarat Lukaşevici într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, cărora le-a subliniat necesitatea unei "reduceri" a violenţei în Gaza, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.   Obama i-a cerut lui Netanyahu să "depună toate eforturile posibile pentru a evita victime civile", dar a susţinut dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor Hamas, a precizat preşedinţia americană într-un comunicat, după eliminarea de către Israel a şefului operaţiunilor militare ale mişcării islamiste.

În cadrul discuţiei cu premierul israelian, liderul american a reiterat "susţinerea Statelor Unite faţă de dreptul Israelului de a se apăra împotriva tirurilor de rachetă lansate din Gaza asupra civililor israelieni", potrivit aceleiaşi surse.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a susţinut ferm riposta militară a Israelului faţă de atacurile palestinienilor din rândul Hamas, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, organizată miercuri seara la New York. "Nimic nu justifică violenţa la care au recurs Hamas şi alte organizaţii teroriste împotriva poporului israelian", a declarat Rice, în timp ce reprezentanţii ţărilor arabe au cerut Consiliului de Securitate să condamne Israelul.

 Egiptul şi alte state arabe au cerut organizarea acestei reuniuni după aproximativ 20 de raiduri israeliene în Fâşia Gaza în care a fost ucis liderul militar al Hamas. Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a afirmat că au fost ucise cel puţin nouă persoane.

Egiptul, condus de un islamist ideologic apropiat mişcării Hamas, la putere în Gaza, şi-a rechemat ambasadorul din Israel şi a iniţiat o serie de contacte pe toate fronturile pentru a opri raidurile israeliene din Gaza, unde îşi va deplasa însuşi premierul în cursul zilei de vineri.

Egiptul joacă, de obicei, un rol de mediator între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, de fiecare dată când izbucnesc acte de violenţă între cele două părţi. 

Preşedintele Mohamed Morsi a cerul miercuri Ligii Arabe, cu sediul la Cairo, să organizeze o întâlnire de urgenţă a Miniştrilor arabi de Externe.

Secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Ahmed Ben Helli, a declarat pentru AFP că Liga va organiza această reuniune sâmbătă.   Prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, Egiptul şi-a mai retras ambasadorul din Israel, după a doua Intifada, lansată în 2000, când preşedintele Mosni Mubarak, îndepărat de la putere în 2011, se afla la conducerea ţării.

×
Subiecte în articol: Israel Fasia Gaya