Există două greşeli majore pe care o societate poate să le comită in faţa ameninţării terorismului. Prima: să incerce să-l justifice, a doua: să-l subestimeze. Teroriştii sunt nebuni fără milă, dar nu sunt stupizi, scrie Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, intr-un articol in exclusivitate pentru Jurnalul Naţional.
De ce continuă terorismul să se propage
Terorismul este un fenomen complex şi pentru a lupta impotriva lui este nevoie de o abordare comprehensivă. Condamnarea şi reprimarea lui sunt esenţiale, dar nu sunt de ajuns pentru o soluţie pe termen lung. Noi trebuie să acţionăm pentru a preveni apariţia condiţiilor care ajută teroriştii să recruteze noi persoane pentru cauza lor criminală.Cele mai serioase atacuri care au avut loc pe solul european au fost făcute de indivizi care trăiesc, muncesc şi işi cresc familiile in Europa. Numai o minoritate infinit de mică va face saltul de la ideologiile extremiste la nejustificatele acte de terorism, dar această minoritate există, iarin timpul interceptării şi urmăririi reţelelor de terorişti guvernele trebuie să identifice şi problema existentă in sanul comunităţii pentru a o putea rezolva.
Regretabil, dar teroriştii par să fie mereu cu un pas inainte, adaptandu-se cu uşurinţă metodelor represive. Este esenţial să luptăm impotriva recrutării, finanţării şi incitării la terorism prin intermediul unui cadru juridic şi a unei cooperări internaţionale, dar este la fel de important să ne preocupe şi condiţiile care conduc la propagarea terorismului.
Cateva dintre condiţiile evidente de răspandire a terorismului sunt conflictele, sărăcia şi subdezvoltarea, incălcarea drepturilor omului şi lipsa statului de drept. Este periculos să incerci să răspunzi acestora pe termen scurt, oferind soluţiile simpliste, demagogia şi reprimarea. Este la fel de periculos să acuzi de terorism un grup etnic sau religios, căci este exact ce vor teroriştii.
In Europa, noi respingem alegerea falsă intre libertate şi securitate. Nu este fantasma unor idealişti, ci rezultatul unei experienţe lungi şi tragice cu terorismul pe solul european. Cheia eradicării acestor factori este reprezentată de drepturile omului. Acestea impreună cu respectarea statului de drept reprezintă un instrument puternic impotriva terorismului, respectiv un atu şi nu un obstacol pentru lupta impotriva terorismului.
Citește pe Antena3.ro
Convenţia stabileşte două moduri pentru atingerea acestor obiective: mai intai prin stabilirea ca infracţiuni penale a anumitor acte care ar putea conduce la comiterea infracţiunilor teroriste, şi anume: provocarea publică, recrutarea şi antrenarea; in al doilea rand prin consolidarea cooperării in sensul prevenirii, pe plan intern, prin amendarea politicilor naţionale de prevenire, pe plan internaţional, prin modificarea acordurilor in vigoare intre părţi, privind extrădarea şi ajutorul judiciar mutual şi prin prevederea unor măsuri suplimentare. Mai mult, ea solicită părţilor să promoveze toleranţa prin incurajarea dialogului interreligios şi intercultural implicand, acolo unde este cazul, organizaţii neguvernamentale şi alţi actori ai societăţii civile din domeniul educaţiei, culturii, media şi al sensibilizării publicului. Această exigenţă, in concordanţă cu Planul de acţiune al strategiei antiteroriste mondiale a Naţiunilor Unite din septembrie 2006, vizează prevenirea tensiunilor susceptibile să contribuie la acţiunile teroriste.