x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozantul rus Boris Nemţov, condamnat la 15 zile de închisoare

Opozantul rus Boris Nemţov, condamnat la 15 zile de închisoare

03 Ian 2011   •   13:29

Opozantul rus şi fost vicepremier Boris Nemţov, arestat la Moscova în cadrul unei manifestaţii, la 31 decembrie, a fost condamnat duminică la 15 zile de închisoare pentru "nesupunere faţă de forţele de ordine", a anunţat o purtătoare de cuvânt a mişcării sale, Solidarnost, citat de Mediafax.
"Nemţov a fost condamnat la 15 zile (de închisoare). El a fost găsit vinovat de (comiterea) unei infracţiuni administrative", a anunţat purtătoarea de cuvânt Olga Şorina, potrivit agenţiei Interfax.
"Este absolut o ruşine", a declarat Nemţov, după procesul său, pentru postul independent de radio Ecoul Moscovei.

El a fost plasat în detenţie preventivă vineri, după ce a participat la una dintre manifestaţiile opoziţiei, organizate în zilele de 31 ale lunilor de 31 de zile, pentru a cere respectarea articolului 31 al Constituţiei ruse, care garantează libertatea de întrunire.

Tot atunci, scriitorul Eduard Limonov, lider al Partidului Naţional Bolşevic (de opoziţie), a fost, de asemenea, condamnat la 15 zile de detenţie, pentru tulburarea ordinii publice. El a fost arestat de poliţie la domiciliu, în timp ce se pregătea să plece la manifestaţie.
Un alt opozant, Konstantin Kosiakin, a fost condamnat, duminică, la zece zile de închisoae, după ce a fost arestat, de asemenea, la 31 decembrie.
Olga Şorina a anunţat, duminică seara, condamnaraea la cinci zile de închisoare, pentru "nesupunere faţă de forţele de ordine", a unui alt lider al mişcării Solidarnost, Ilia Iaşin, care a fost arestat la aceeaşi dată ca ceilalţi opozanţi.

În cadrul manifestaţiei din ultima zi a lui 2010, poliţia rusă a operat 68 de arestări la Moscova şi 50 la Sankt Petersburg.

×
Subiecte în articol: Rusia