x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opozantul rus Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. ONU și alte state cer eliberarea sa imediată

Opozantul rus Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. ONU și alte state cer eliberarea sa imediată

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2023   •   15:40
Opozantul rus Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. ONU și alte state cer eliberarea sa imediată
Sursa foto: Hepta

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Acesta are mai multe capete de acuzare printre care și pentru înaltă trădare. , scrie AFP.

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, iar acesta a fost găsit vinovat de înaltă trădare, difuzare de informații false despre forțele ruse și activitate ilegală pentru o organizaţie indezirabilă.

Pedeapsa cumulată se ridică la 25 de ani de detenți într-o colonie penitenciară cu regim sever.
Unul din avocaţii săi, Maria Eismont, spune că Vladimir Kara-Murza va face apel, denunţând 'încălcări grosolane de procedură' în timpul procesului.

Printre declarațiile sale din timpul procesului, Kara-Muza a spus că este mândru de angajamentul său politic. 

El a fost arestat provizoriu din aprilie 2022. 

De asemenea, bărbatul a fost otrăvit în 2015 și 2017, acuzând autoritățile de la Moscova că a atentat la viața sa.  Un alt avocat al său, Vadim Prohorov, spune că Murza suferă de polineuropatie şi de o patologie neuro-musculară,în urma celor două otrăviri.

Autoritățle ruse l-au calificat drept 'agent al străinătăţii' și este acuzat de înaltă trădare după ce a criticat conducerea țării în intervenţii publice din statele occidentale. 

El a creut Statelor Unite, UE și Canadei să sancționeze oficiali ruși pentru încălcări grave ale drepturilor omului, după exemplul 'legii Magniţki' din 2012.
A lucrat pentru organizaţia Open Rusia a fostului oligarh în exil, Mihail Hodorkovski, declarat 'indezirabil' de autorităţile ruse în 2017.

Acuzaţia de difuzare de informaţii false se bazează pe un amendament introdus după invazia rusă în Ucraina. 

Un alt opozant rus, Aleksei Navalnâi, se află în detenție, după o condamnare de 9 ani pentru fraudă. El a fost otrăvit în 2020 și tratat în Germania. 

ONU și alte state occidentale cer eliberarea imediată a opozantului rus

ONU, Marea Britanie și Germania cer eliberarea imediată a opozantului rus. 

"Marea Britanie va continua să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza", a transmis șeful diplomației de la Londra, James Cleverly. Ministerul de Externe din această țară l-a convocat pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i transmite că Regatul Unit consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind "contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materia drepturilor omului".

Kara-Murza are și cetățenie britanică. 

Și autoritățile de la Berlin au denunțat sentința împotriva acestuia. 
"Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică" în Rusia, a spus o purtătoare de cuvânt a diploma'iei germane, Andrea Sasse, care a cerut "eliberarea imediată" a opozantului.
"Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate", a spus aceasta.

Și Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a cerut eliberarea sa. 
"Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atâta timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate", a transmis acesta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: kara murza inchisoare Rusia