x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Opoziția din Spania depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Mariano Rajoy

Opoziția din Spania depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Mariano Rajoy

25 Mai 2018   •   13:20
Opoziția din Spania depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Mariano Rajoy

Partidul Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), prima formaţiune de opoziţie spaniolă, a depus vineri o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mariano Rajoy, la o zi după condamnarea Partidului Popular (PP, de dreapta, la putere) într-un spectaculos dosar de corupţie, informează Reuters şi AFP. 

Moţiunea a fost depusă în Camera Deputaţilor, a anunţat un purtător de cuvânt al PSOE. Pentru a reuşi, această moţiune ar trebui să adune o majoritate absolută de 176 de deputaţi în spatele candidatului care va prezenta partidul pentru a forma un nou guvern, o majoritate totuşi dificil de reunit în cadrul unei opoziţii divizate. 

Secretarul general al PSOE, Pedro Sanchez, a convocat vineri dimineaţa comitetul executiv federal al partidului pentru a discuta despre această moţiune de cenzură după ce justiţia spaniolă şi-a făcut joi publică decizia privind finanţarea ilegală a Partidului Popular al lui Mariano Rajoy. 

Conform hotărârii Audienţei Naţionale - tribunal însărcinat cu dosare complexe - PP a beneficiat de un vast sistem de luare de mită în schimbul unor contractelor publice în mai multe municipalităţi. Această instanţă, cu competenţe în special în dosare de corupţie, a concluzionat de asemenea şi existenţa unei 'casierii negre' , fapt negat de liderii PP. 

'Sentinţă devastatoare' titrează vineri publicaţia catalană El Periodico, în timp ce El Pais, ziarul cu cel mai mare tiraj din Spania, scrie într-un editorial că 'această lovitură şocantă, fără precedent în Spania democratică, subminează credibilitatea partidului care a guvernat ţara între 1996 şi 2004 şi din 2011'. 

Pentru îndepărtarea lui Rajoy, PSOE a primit deja sprijinul partidului radical de stânga Podemos, dar pentru a avea o majoritate, el ar trebui să aibă sprijinul improbabil al liberalilor din Ciudadanos sau al micilor partide naţionaliste, inclusiv al separatiştilor catalani care sfidează în mod deschis guvernul de la Madrid şi împotriva cărora Sanchez s-a aliat cu Rajoy.

AGERPRES

×